Sergej Lavrov: Albanskim snagama nije mesto na severu Kosova (VIDEO)

Lavrov-Sergej
Foto: Novosti.rs

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da rata na Balkanu ne sme da bude, kao i da albanskim snagama nije mesto na severu Kosova i Metohije

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da rata na Balkanu ne sme da bude, kao i da albanskim snagama nije mesto na severu Kosova i Metohije.

On je to istakao na godišnjoj konferenciji Ministarstva spoljnih poslova, a jedna od tema su bile i varnice između Beograda i Prištine.

“Snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne na severu Kosova i Metohije, koji je naseljen Srbima“, rekao je Lavrov.

On se osvrnuo i na priče o “ratu na Balkanu“.
“Nadam se da svi shvataju da se ne sme dozvoliti izbijanje oružanog sukoba na Balkanu“, istakao je Lavrov.

O SITUACIJI NA BALKANU
Ruski ministar komentarisao je situaciju na Balkanu i izjavio da EU treba da smire situaciju između Beograda i Prištine. Govoreći o situaciji na Balkanu, Lavrov je rekao da „Evropska unija trebalo da smiri situaciju i utiče na realizaciju sporazuma koji su postignuti između Beograda i Prištine“. „Međutim, istorija nas uči da istorija ne uči ničemu. Nadam se da ovaj put svi razumeju potrebu da se izbegne vojni sukob“, istakao je Lavrov. Ruski ministar je dodao da snage kosovskih albanaca ne treba da budu prisutne na severu Kosova, naseljen Srbima.

O MEĐUNARODNOM TERORIZMU

Ruski ministar započeo je konferenciju pitanjem pretnje međunarodnog terorizma, koji je postao glavna pretnja 2016. godine. Moskva je zabrinuta i žali zbog činjenice da međunarodna zajednica „i dalje ne može da stvori zajednički front protiv terorizma“, rekao je Lavrov. Lavrov je dalje naveo da Rusija pozdravlja saradnju u borbi protiv terorizma sa bilo kojom zemljom. On je istakao da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD, EU i NATO na osnovu uzajamnog poštovanja. Ruski ministar naglasio je da takva saradnja mora biti postignuta bez nametanja stranih vrednosti na partnere i saveznike.
Mesijanizam i želja nekih zemalja da prošire svoje vrednosti dovele su do pogoršanja situacije u svetu. Lavrov smatra da se Rusiji sada nameću „posthrišćanske vrednosti“, koje podrazumevaju popustljivost koja je Rusima strana.

„Sa ljudske tačke gledišta to je nepristojno, a sa stanovišta međunarodnih odnosa neprihvatljivo“, rekao je ministar. Rusija ne pokušava da izvozi svoje stavove i vrednosti. U svojim aktivnostima ona je zasnovana na principima pragmatizma, istakao je Lavrov. Veliki broj zemalja još uvek se zastupa za koncept jednopolarnog sveta. One ne žele da shvate da je ovaj koncept zastareo. Sada se svet kreće ka multipolarnosti, naveo je Lavrov.

O PITANjIMA VEZANIM ZA RUSKE I AMERIČKE DIPLOMATE

Ministar spoljnih poslova Rusije otkrio je da su u aprilu 2016. američke tajne službe pokušale da regrutuju savetnika koji radi u ambasadi Rusije u Vašingtonu.
Poslednjih nekoliko godina američke tajne službe pojačale su napore da regrutuju ruske diplomate, naglasio je Lavrov.

Lavrov je kritikovao tvrdnje da je Moskva navodno vršila pritisak ili organizovala nadzor američkih diplomata u Moskvi. Lavrov je dodao da su diplomate koje rade u američkoj ambasadi u Moskvi mnogo puta učestvovale u protestima koje je organizovala ruska opozicija.

O RUSKO-AMERIČKIM ODNOSIMA

pod Trampovom administracijom Govoreći o perspektivama razvoja odnosa sa SAD Lavrov je rekao da „smo mi realisti i naravno, pratimo kako se nova američka administracija priprema za svoj mandat“. „Tek kada nova administracija počne da radi moći će da se govori o nekim perspektivama“, rekao je ministar. „Ono što čujemo od Trampa i njegovog tima, vidimo da oni imaju drugačiji pristup. Oni ne nameravaju da koriste dvostruke standarde. Oni ne nameravaju da koriste borbu protiv terorizma za pokrivanje sopstvenih interesa“.

O SITUACIJI U SIRIJI
Govoreći o pitanju protivterorističkih napora u Siriji, Lavrov je rekao da se nada „da će naša saradnja sa Trampovim timom o sirijskoj krizi i drugim problemima biti efikasnija nego sa Obaminom administracijom“, istakao je ruski ministar. Na pitanje o mišljenju Rusije o načinima za rešavanje sirijske krize, Lavrov je odgovorio da „samo sami Sirijci mogu da odluče o federalizaciji Arapske Republike“. Moskva smatra da mehanizmi rešavanja sirijske krize i dalje mogu da se revitalizuju, rekao je Lavrov. Moskva pozdravlja izjavu novoizabranog američkog predsednika da svaka država sama treba da odgovara za svoj razvoj. „Tramp želi da svaka zemlja prvenstveno sama bude odgovorna za sopstveni razvoj i to se podudara sa našim pristupom. Zalažemo se da svi budu nezavisni, da u svetu bude manje zavisnosti, da se poštuje zakon, legitimni interesi svake države“, rekao je šef ruske diplomatije.

 

O RAZGOVORIMA U ASTANI

Lavrov je rekao da je prikladno da se američka strana pozove na razgovore u Astani. On smatra da na taj način Moskva nastoji da konsoliduje režim prekida vatre i doprinese procesu političkog rešenja. „Pripremamo sastanak u Astani u formatu Rusija-Turska-Iran. Smatramo da je ispravno da se na ovaj sastanak pozovu predstavnici UN i predstavnici nove američke administracije“, izjavio je Lavrov. Moguće je da će sastanak u Astani biti prvi kontakt zvaničnika Rusije i Trampove administracije. Osim toga, ruski ministar smatra da u političkom procesu u Siriji treba da učestvuju komandiri na terenu. „Jedan od ciljeva sastanka u Astani je dogovor da ovi komandiri učestvuju u političkom procesu“, dodao je Lavrov.

ODNOSI RUSIJE I EVROPSKIH ZEMALjA

Sa teme Bliskog istoka Lavrov je prešao na odnose Rusije sa evropskim zemljama. Konkretno, Lavrov je komentarisao vojno prisustvo NATO-a na Baltiku.

„O NATO trupama — vidim da je sve to loše. Ako NATO ne vidi drugu primenu svojih trupa, osim na granici sa Rusijom, to je tužno. Oni imaju lošu obaveštajnu službu“, istakao je ministar.

O SANKCIJAMA RUSIJI

Moskva ne veruje da novoizabrani predsednik SAD Tramp pokušava da poveže ukidanje anti-ruskih sankcija sa dogovorom o smanjenju nuklearnog oružja.
„Tramp će razmišljati o tome šta da radi sa sankcijama. Drugi deo intervjua glasio je: Ako sa Rusijom mogu da se urade zajedničke korisne stvari, mi ćemo ih tražiti. I treće, u svojstvu korisne stvari može se razmatrati nastavak rada na nuklearnom razoružanju“, rekao je šef ruske diplomatije.

Ruski ministar je dodao da je Obamina administracija uložila napore da ponudi Moskvi dijalog o strateškoj stabilnosti. On je dalje naveo da će Moskva biti spremna da se sastane sa novom administracijom kako bi razgovarala o ovim pitanjima nakon Trampove inauguracije. Ovakvi razgovori mogu da pokriju hipersonično oružje, američki raketni štit u Evropi, svemirsko oružje i nuklearne probe, zaključio je Lavrov. Odgovarajući na pitanje o mogućem sastanku Putina i Trampa u Rejkjaviku, Lavrov je rekao da „nije bilo nikakvih kontakata. Ova informacija nije tačna“.

O NAVODNIM RUSKIM HAKERSKIM PRETNjAMA

Kada je nemački novinar pitao Lavrova kako će braniti Rusiju od navoda da su ruski hakeri bili uključeni u operacije širom sveta, Lavrov je rekao da ove tvrdnje prvo treba da se dokažu i da još uvek ne postoji verodostojan dokaz o ovim optužbama. „Videli smo pokušaje izmišljanja dokaza od kojih se distanciraju već i Britanci i njihove američke kolege, koji su pokušavali da učine neke neprijatne stvari novoj administraciji. Mogu dugo da nabrajam. Sve naše televizijske emisije prepune su diskusija o ovoj najgrubljoj provokaciji koje jednostavno diskredituju Evropu i deo Amerike koja je u to uključena“, istakao je Lavrov. Lavrov je dodao da je bivši špijun MI-6 koji je napisao dosije o Trmpovim navodnim vezama sa Rusijom „odbegli šarlatan“. Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da smatra da bi američke obaveštajne službe koje su pokušale da dokažu da Tramp ima veze sa Rusijom „trebalo otpustiti“.

NADAM SE NASTAVKU ODNOSA SA KERIJEM“

Ruski ministar je izjavio da se nada da će očuvati prijateljske odnose sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem koji uskoro treba da napusti svoju dužnost i sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom-Valterom Štajnmajerom. „Mene zaista povezuju i sa Frankom-Valterom Štajnmajerom i sa Džonom Kerijem veoma topli prijateljski odnosi. Nadam se da će se ovi odnosi nastaviti bez obzira to u kom svojstvu se budemo nalazili. U krajnjem slučaju i Frank-Valter i Džon znaju o tome, to je moj stav i oni ga sa mnom dele“, istakao je Lavrov. Šef ruske diplomatije poželeo im je uspeh u daljem radu.

 

O ODNOSIMA RUSIJE I JAPANA

Na pitanje japanskog novinara o odnosima Moskve i Tokija nakon Putinove posete Japanu krajem 2016. godine, Lavrov je odgovorio da je Obamina administracija pokušala da ugrozi izglede normalnih odnosa između Rusije i Japana. On je naglasio da su takvi pokušaji „nedostojni“. „Odlazeća administracija čini nedostojne stvari. Pokušali su da zloupotrebe svoje odnose sa Japanom, pokušavali su da se odnose prema svojim japanskim saveznicima kao sa drugostepenim članovima međunarodne zajednice, podređenim članovima međunarodne zajednice“, naglasio je Lavrov.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(Vesti-info.rs/Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close