SA REČI NA DELA: Tramp potpisao povlačenje SAD iz Transpacifičkog sporazuma (VIDEO)

tramp-sporazum
Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da SAD napuste Transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini (TPP)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je danas dokument kojim se ta država povlači iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP) .

Ovaj sporazum o slobodnom trgovinskom partnerstvu smatran je jednim od najvećih dostignuća bivšeg predsednika Baraka Obame, koji mu je posvetio veći deo svog drugog mandata, a trebalo je da omogući da američkim kompanijama olakšaju pristup nekim od najdinamičnijih azijskih privreda.

Ipak, napuštanje sporazuma je samo formalnost, s obzirom da sporazum iako usvojen, nije bio ratifikovan u Kongresu.

Tramp je danas uveo i zabranu finansiranja međunarodnih grupa koje daju informacije o abortusima ili ih izvode, nastavljajući tradiciju po kojoj od 1984. godine Republikanske administracije uvode zabranu, dok je Demokratske ukidaju.

Poslednji je ovu zabranu, kojom se ne dozvoljava ni finansiranje grupa koje traže legalizaciju abortusa ili ga promovišu kao metod za planiranje porodice, ukinuo Barak Obama, 2009. godine.

Novi američki predsednik je potpisao i memoradum kojim zamrzava zapošljavanje nekih od radnika federalne vlade, u cilju smanjenja troškova i kontrole veličine državnog aparata.

Ovim ukazom, od koga su izuzeti pripadnici vojske, ispunio je jedno od svojih predizbornih obećanja, da će se pozabaviti birokratijom i staviti pod kontrolu zapošljavanje u državnom sektoru.

 

(Vesti-info.rs/Beta-AP/Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close