Rusija izvršila još šest napada na ciljeve IS, humanitarne aktivnosti UN prekinute u Siriji (VIDEO)

Bombardovanje

SAD i šest njenih saveznika pozvali su danas Rusiju da prestane sa napadima na sirijsku opoziciju i civile. Ratni avioni za koje se veruje da su ruski, bombardovali su noćas Karjaten, grad koji je pod kontrolom Islamske države

VAŠINGTON – SAD i šest njenih saveznika pozvali su danas Rusiju da prestane sa napadima na sirijsku opoziciju i civile i izrazili duboku zabrinutost zbog ruskog vojnog nagomilavanja u Siriji. U zajedničkom saopštenju SAD, Francuska, Nemačka, Katar, Saudijska Arabija, Turska i Britanija, kritikovala su su ruske vazdušne napade koji nisu imali ua cilj pozicije Islamske države.

„Ove vojne akcije predstavljaju dalju eskalaciju i samo dodaju više goriva ektremiznu i radikalizmu“, navodi se u saopštenju, koje prenosi Rojters.

Dolazak ruskih aviona i njihovo uključivanje u bombardovanje Sirije, učinili su rat u toj zemlji malo komplikovanijim, jer je u vazdušnom prostoru već bilo dovoljno gužve, ocenio je danas CNN.

Koalicija, predvođena SAD, od prošlog septembra, svakodnevno bombarduje ciljeve Islamske države (IS), u nadi da će iskoreniti tu terorističku grupaciju iz njenih uporišta u Siriji. S druge strane dolazak Rusije na scenu označava novo poglavlje rata, u kojem je od 2011. godine, ubijeno više od 250.000 ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin se nedeljama priprema za vazdušne udare, slanjem opreme i osoblja na lokacije širom Sirije, posebno na sredozemnoj obali, uključujući aerodrom u Latakiji, zatim ruskoj mornaričkoj bazi Tartus, kao i prestonici Damasku. Prema podacima Instituta za proučavanje rata u Vašingtonu, Rusija sada ima sedam položaja u Siriji. Rusija tvrdi da je bombardovala položaje IS-a i druge ekstremističke grupe, ali SAD navode da su u sredu gađali ciljeve koji su bili udaljeni od uporišta IS.

Državni sekretar za odbranu SAD Eš Karter je izjavio da Rusija nije gađala samo položaje IS, a Sirijci na terenu kažu da su bombe padale i na druge pobunjeničke položaje, uključujući Slobodnu sirijsku vojsku, koju Amerikanci smatraju „umerenim pobunjenicima.“

Stručnjaci su skeptični u pogledu ruskih motiva, prenosi CNN, dodajući da postoje i skriveni ciljevi, kao što je očuvanje vladavine presednika Bašara al Asada, ključnog ruskog saveznika u regionu.

Drugi važan cilj je da učvrste rusku pomorsku bazu u Tartusu, koja omogućuje strateški pristup Sredozemlju.

Putinovo raspoređivanje borbenih aviona u Siriji omogućuje Rusiji da proširi svoj vojni uticaj u celom regionu – od Turske i Iraka, do Jordana i Izraela.

Zbog dolaska nasavremenijih borbenih aviona u Siriju, neku posmatrači postavljaju pitanje koji su to tačno ciljevi za koje se Rusi bore.List „Dejli bist“ je naveo da mnoga ruska oružja ne izgledaju kao da su prilagođena za brobu protiv džihadista, već kao da su pravljena za borbu s protivnicima poput SAD.

Inače, ruske vazduhoplovne snage izvele su u poslednja 24 sata 18 vazdušnih udara na položaje Islamske države u severozapadnom i zapadnom delu Sirije, tokom kojih su uništeni komandni centar i kamp za obuku te ekstremističke organizacije. Udare, u provincijama Idlib, Hama i Alepo, izveli su vojni avioni „Su-24M“, „Su-25“ i „Su-34“.Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da se 12 objekata Islamske države našlo na meti napada, naveo je Tass.

Istovremeno, sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da je najmanje 12 boraca Islamske države ubijeno u jučerašnjim ruskim vazdušnim udarima u Raki. Ta provinicija je skoro potpuno pod kontrolom Islamske države.

Ratni avioni za koje se veruje da su ruski, bombardovali su noćas Karjaten, grad koji je pod kontrolom Islamske države, a nalazi se 130 kilometara severoistočno od Damaska, saopštio je danas direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdul Rahman. Islamska država preuzela je kontrolu nad gradom Karjatenom u avgustu, prenosi agencija Rojters. Internetom kruži video snimak na kome se vidi bombardovanje grada Idliba. Pogledajte kako je to izgledalo:

(novosti.rs)