Radiokativne vode: U Černobilju snimljeni „čudovišni mutanti” (VIDEO)

radio-som
Foto: Screenshot

U poslednjih nekoliko godina, Jutjub korisnica „bionerd23“ objavljuje neobične i opasne snimke iz zone radijacije Ćernobilja.

Za nju ne postoji višak štetnog zračenja ili suviše rizičan izlet.
Pre više od sedam godina s radošću je pričala o analizi štitne žlezde zbog koje su joj lekari ubrizgali radioaktivni tehnecijum.

„Ja sam radioaktivna žena i mnogo mi je zabavno“, napisala je u opisu snimka na Jutjubu.

Tokom jedne od poseta Černobilju, devojka je snimila ogromne somove u bazenu s rashladnim materijalom nekadašnje nuklearke.
Grdosije od dva metra mirno su plivale, a “bionerd23” je smireno objasnila da verovatno nisu mutanti.

„Tu veličinu najverovatnije dostižu zato što ih niko ne lovi“, rekla je.

Na drugom snimku devojka jede jabuke iz Černobilja, čiju radioaktivnost zatim poredi s radioaktivnošću nekih drugih namirnica. Zaključila je da je jabuka iz Černobilja zapravo daleko bezbednija od pečuraka iz šume u Nemačkoj.

Zašto “bionerd23” eksperimentiše s tako opasnim stvarima?
„Odbacite svoje strahove i sve što ste čuli. Prigrlite Zonu“, rekla je za portal Atlas Obscura.

Na velikoj radioktivnoj zoni već decenijama niko ne živi otkako je reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobilj eksplodirao tokom sigurnosne provere nešto pre pola dva ujutro 26. aprila 1986. godine.
U narednih deset dana, nuklearno gorivo je gorelo, raspršujući oblake otrovne radijacije širom kontinenta.

Naročito su teško bile zahvaćene Ukrajina, Rusija i Belorusija. I dok su na mestu nesreće počele da se naslućuju razmere katastrofe, sovjetske vlasti javno su ćutale u skladu s tradicijom da se ne govori o nesrećama koje bi mogle ukaljaju ugled te supersile u doba Hladnog rata.
Tek narednog popodneva evakuisano je 48 hiljada stanovnika Pripjata, grada udaljenog 3 kilometara od nuklearne elektrane u kojem su živeli njeni zaposleni sa svojim porodicama.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(express.hr)

Close