PRIČA O RUSKOM BOMBARDERU APOKALIPSE: Nevidljiva smrt sejaće strah širom sveta (VIDEO)

pak-da
Foto: Printscreen

Ostarelost flote, eskalacija problema sa američkim raketnim štitom i intenzivna upotreba u dugotrajnim misijama i igrama » mačke i miša« ponovo je pokrenula temu zastarelosti flote ruskih strateških bombardera i zahtev za nabavku novog tipa bombardera, koji će moći da odgovori na širok spektar misija koje Rusiju u budućnosti očekuju.

Priča o razvoju ruskog strateškog bombardera datira od sredine 1980 tih prošlog veka kada su na Zapad procurele informacije da Sovjetski Savez radi na razvoju novog bombardera. Plan je predviđao da u razvoju učestvuju dva biroa Suhoj sa svojim T 60 i Tupoljev zasnovan na projektu Tu 202.

Ostarelost flote kao i eskalacija problema sa američkim raketnim štitom kao i intenzivna upotreba bombardera u dugotrajnim misijama i igrama » mačke i miša« ponovo je pokrenula temu zastarelosti flote strateških bombardera i zahtev za nabavku novog tipa bombardera, iako je ovakva kategorija aviona na Zapadu doživela vrhunac sa B-2 a odustalo se od dalje proizvodnje u korist strateških bespilotnih letelica.

Još prilikom vežbe » Zapad 99« u jednom vojnostručnom zapadnom časopisu pored prikaza manevara strateške avijacije pojavila se i vest o razvoju posve nogo koncepta budućeg ruskog strategijskog bombardera, pod oznakom T 60 kompanije Suhoj i Tu-2000A kompanije Tupovljev proverenog proizvođača strategijskih bombardera, koji bi trebali ući prema podacima iz 1999. godine u operativnu upotrebu posle 2010 kada se očekuje zamena ostarele flote.

Do raspada SSSR aktivnosti na izradi tog bombardera tekle normalnim tempom, a posle je usporen zbog finansija, ali program nikada zapravo nije bio prekinut, već je intenzivno oživeo tek 2012. godine, kada je ruski predsednik Vladimir Putin prilikom obilaska vojne baze na jugu Rusije u govoru o modernizaciji ruske vojske najavio je da će Rusija nastaviti da razvija novi strateški bombarder, koji će zameniti flotu ostarelih bombardera Tu 95 i Tu 160 u drugoj polovini 21. veka.

Interesantan je bila odluka ruske vlade da novi strateški bombarder neće biti Tupovljev već je pobedu odneo projekat biroa Suhoj T 60 sa modfikacijom S Pak Da koji će se proizvoditi u fabrici i u Kosmolsku na Amuru, a u njegovou proizvodnju će se uključiti i Tupovljev čiji stručnjaci Biroa za dizajn fabrike „Tupoljev“ uveliko rade na izmenama i prilagođavanju na trupu kako bi proizvodnja što pre počela i zamenila zastrela flota bombardera koja će do tada biti modifikovana i modernizovana.

Projekat Suhoj T 60 S poznatiji i kao »Pak Da« postao je dugoročni projekat ruskog vojnoindustrijskog kompleksa, koji je posle odlaganja 1997 i do ponovnog oživljavanja 2012 godine postao dugoročni i strateški važan projekat.

Podaci su zasada veoma šturi, ono što se zasada zna je da će novi strateški bombarder T 60 S ako uđe u operativnu upotrebu biti namenjen za prodor na velikim, nego za duboke prodore na niskim visinama.  Prema dostupnim podacima masa pri poletanju sa kompletnim naoružanjem, raketama H-55 biće 80 tona, imaće sve karakteristike stelt bombardera.

Letelica iako se prvo predviđalo da će imati mali dolet, je odbačena i uveden veliki, kako bi po zamislima ruskih stratega letelicam ogla neometano da se pojavi iznad ili blizu ciljeva lociranih u Severnoj Americi. Osim izvođenja strateških misija T 60S imaće i važnu ulogu u regionalnoj projekciji sile posebno prema Bliskom istoku, Zapadnoj Evropi ili prema Japanu ( Kurili).

https://www.youtube.com/watch?v=1HGn_q-oTfw

Prvu njegova fotografija zapravo skica pojavila se u časopisu Er Internešnl, koji je objavio informaciju da će T 60 imati pomerajuća krila i dva motor sa usmerenim potiskom, a zasada je plan da se izradi tehnološki demonstrator bez ozbiljne elektornike i naoružanja

Novi bombarder predviđen je za probijanje protivničke odbrane velikom brzinom i na velikoj visini od 15-18 kilometara, naoružan krstarećim raketama H-101 koje bi se lansirale na cilj sa udaljenosti od 300 do 400 km od same mete.

Prema poslednjim informacijama Pak Da bi trebalo da bude spreman za prvi let za manje od decenije, a očekuje se da će letelica do prvog poletanja biti opremljena u potpunosti operativnim motorom najnovije generacije.Ruska kompanija „Junajted instrument manufakturing korporejšen“ (UIMC) razvija jedinstveni komunikacioni sistem za model „PAK DA“. Sistem bi trebalo da bude u stanju da analizira stanje čitave letelice, da samostalno adaptira vitalne parametre na osnovu podataka dobijenih analizom i da prema potrebi izdaje odgovarajuće operativne komande.

Pretpostavlja se da je dizajn za „PAK DA“ pri kraju i da je projekat već prešao u narednu fazu razvoja, što znači da je na redu izrada prototipa letelice.

Tupoljev PAK DA

Ruski strateški bombarder „PAK DA“ trebalo bi da zameni već vremešni „Tu-95“ koji se koristi od 1956. godine, a planirano je da leti sa ruskim snagama do 2040. godine. „Tu-95“ može da nosi rakete težine i do 12.000 kilograma, uključujući i nuklearne bojeve glave, što će verovatno biti među karakteristikama i njegovog naslednika.

Bombarderi „PAK DA“ trebalo bi da uđu u redovnu upotrebu tokom 2021. ali najkasnije 2023. godine.

 

(EPK)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close