PEKING PRIKAZAO „STELT“ AVIONE: Poleteli „crni orlovi“ (VIDEO)

tan2016
Foto Tanjug, AP

U okviru sajma u Džuhaju, na najvećem skupu proizvođača i prodavača kineske avio-tehnike, pokazan lovac – avion pete generacije. J-20 leti na ruskim motorima četvrte generacije

MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA

KINEZI su u utorak prvi put, na aeromitingu održanom u okviru sajma u Džuhaju gde se održava najveći skup proizvođača i prodavača kineske avio-tehnike, pokazali svoj „nevidljivi“ lovac, avion pete generacije J-20.

Taj avion napravila je kineska Aviokorporacija u gradu Čandu i već je nazvan „crni orao“. Prvi probni let J-20 imao je još 11. januara 2011, a očekuje se da će kineski vazduhoplovci početi da ga koriste najkasnije 2019. godine.

Prelet dva aviona J-20 trajao je jedva 60 sekundi, ali je i to bilo dovoljno da izazove pažnju Rusije i SAD.

U prvim komentarima demonstracionog leta moskovski mediji pišu da je deo tela kineskog nevidljivog lovca „prekopiran“ ruski MiG-1.44 koji još nije završio ispitivanja, kao i američkih nevidljivih F-22 kao i F-35. Kineski J-20 ima domet leta 5.500 kilometara a „plafon“ mu je 20 kilometara. U Moskvi smatraju da J-20 najverovatnije leti na ruskim motorima četvrte generacije AL-31FN.

Zahvaljujući sve većem vojnom budžetu kineska armija je sve bolje opremljena i naoružana. Ali i pored toga nije mali broj onih koji tvrde da sa rezervom treba prihvatati informacije iz Pekinga o velikim dometima njihovih konstruktora i inžinjera.

Kineski nevidljivi zaista izgledom podseća na američki F-35 ali je njegov motor daleko od onoga koji imaju avioni pete generacije. On ne može da leti duže nadzvučnom brzinom bez tzv. forsaža. Motor američkog „neviljivog“ je daleko jači od tog ruskog motora koji sada koriste i Kinezi. Iako Kinezi prave svoje avionske motore, oni ne skrivaju da su i dalje prisiljini da kupuju motore od Rusa.

 

Moskovski vojni eksperti smatraju da su Kinezi tek na početku pravljenja aviona pete generacije. Rusi objašnjavaju da kineska zatvorenost onemogućava poređenje njihovog aviona „stelt“ tehnologije sa američkim ili ruskim T-50. U svetu je malo poligona gde može tačno da se proveri koliko površina aviona može da prevari protivnički radar, da bi on bio u kategoriji „nevidljivih“.

MALO SMO SAZNALI

ZAPADNI analitičari kažu da iz prvog leta nije „otkriveno gotovo ništa“.

– Saznali smo vrlo malo. Čuli smo da je vrlo bučan, ali ne znamo koji tip motora koristi, niti znamo kakva je njegova mobilnost. Nisu otvarana vrata iza kojih je naoružanje. I ne znamo ništa o radaru koji koristi – kažu stručnjaci.

 

(novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close