ČUDO U ITALIJI: Pronađeno deset preživelih u ruševinama italijanskog hotela (VIDEO)

Tan2017
Foto: Tanjug

Skoro 40 časova posle lavine koja je zatrpala hotel, spasioci stigli do preživelih.

DESET ljudi, među kojima dvoje dece, pronađeni su živi ispod ruševina hotela „Rigopjano“ u planinskoj oblasti italijanske regije Abruco, skoro puna dva dana, nešto više od 40 sati, pošto se na njih obrušila lavina.

Preživeli su nađeni zatrpani ispod snega. Prve su izvučeni majka i ćerka koje su prevezene helikopterom u bolnicu. Pozivajući se na policijske izvore, italijanski mediji navode da je njihovo stanje relativno dobro.

Iz snega je živa izvučena i jedna devojčica koja se na zimovanju nalazila sa rođacima – ujakom, njegovom ženom i dvoje njihove dece – koji su stigli iz Rumunije. Svi su se nalazili izvan hotelske zgrade spremajući se da pođu jer im se odmor završio, kada se dogodila lavina. Njen ujak i deca su preživeli i nalaze se u lokalnoj bolnici, ali ujna nije pronađena.

Prvi kontakt sa preživelima uspostavljen je danas oko 11 sati, kada je sa njima razgovarano. Prema navodima spasilaca, oni su se nalazili ispod srušenog zida koji ih nije poklopio već ih je samo natkrilio pa su imali prostora da upale vatru i tako održavaju temperaturu dovoljnu da se ne smrznu.

Spasioci su dosad pronašli četiri beživotna tela. Zvanično se više od 20 osoba vodi kao nestalo.

Spasilačke ekipe su nastavile potragu, radi se u smenama, ali je situacija teška zbog vetra, snega i temperature koja je daleko ispod nule.

Snežna lavina obrušila se u sredu uveče na mali hotel u kom je, kako se pretpostavlja, bilo oko 30 gostiju, među kojima i deca. Udar je bio tako jak da se zgrada pomerila za deset metara!

Lavina je najverovatnije pokrenuta posle serije zemljotresa koja je pogodila ovu oblast u centralnoj Italiji.

Đanpjero Parete, jedan od preživelih koji se spasao zato što je izašao iz hotela da bi otišao po stvari do kola na parkingu, juče je rekao da je odmah po nesreći telefonirao svom šefu, negde oko 17.30, ovaj je odmah pozvao službu koja bi mogla da pomogne, ali mu oni nisu poverovali! On je nastavio da ih zove i prošlo je skoro puna dva sata pre nego su ga obavestili da je pomoć krenula.

Žena i dvoje dece još uvek nisu pronađeni.

Prvi spasioci su stigli do hotela oko 3.30 u četvrtak ujutru.

Zvanično je u „Rigopjanu“ bilo 22 gostiju i sedmoro hotelskih radnika, ali tačan broj još nije poznat. Spasioci veruju da je reč o ukupno 35 ljudi.

ISTRAGA

TUŽILAC iz Peskare je danas pokrenuo istragu o tome zašto je pomoć stigla tek 11 sati posle nesreće. Mediji navode da lavina nije „uzeta kao ozbiljna“. Kada su spasioci stigli krenulo je raščišćavanje, ali zbog terena najveći deo posla obavljen je lopatama kojima se razgrtao sneg.

 

(Vesti-info.rs/Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close