ZVONE SVI MOSKOVSKI HRAMOVI: Nakon skoro 1000 GODINA mošti Svetog Nikole DANAS STIŽU u Rusiju

rusija
Foto: SERGEI CHIRIKO / EPA;

Mošti Svetog Nikole, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetaca koje prvi put posle 930 godina napuštaju papsku baziliku u italijanskom gradu Bariju, gde su 22. maja 1087. prenete iz grada Mare u Likiji u Maloj Aziji, u kome je bio arhiepiskop, dočekaće danas u Moskvi patrijarh Kiril sa sveštenstvom i vernicima, uz zvonjavu sa svih prestoničkih hramova.

Dogovor o ovom velikom događaju postignut je prilikom susreta patrijarha Kirila i pape Franje prošle godine na Kubi. U Rusiju će biti prenet delić moštiju, deveto rebro svečevo, najbliže srcu.

– Arhijereji Ruske pravoslavne crkve služili su jutros po tradiciji liturgiju kraj moštiju Svetog Nikole, pošto naši hodočasnici u velikom broju dolazi u grad Bari povodom praznika Svetog Nikole. Kasnije ćemo sa arhiepiskopom iz Barija Frančekom Kukučijem potpisati dokument o privremenom prenosu dela moštiju u Rusiju – rekao je šef Odeljenja za spoljne crkvene poslove Moskovske patrijaršije mitropolit Volokolamaki Ilarion.

DIRLJIVA PRIČA: Boža prodaje krofne ispred škole kako bi se školovao

Posle potpisivanja dokumenta deo moštiju biće pohranjen u specijalni kivot, napravljen u umetničkim radionicama Ruske pravoslavne crkve, težak blizu 40 kilograma i optočen zlatnim listićima. U svečanoj koloni kivot će u automobilu sa otvorenim krovom, napravljenom po ugledu na čuveni „papomobil“, na putu do aerodroma proći ulicama italijanskog gradom, piše Ruska reč.

Specijalnim avionom mošti će potom u pratnji delegacije RPC, na čelu sa mitropolitom Ilarionom, biti donete na moskovski aerodrom Vnukovo. Na večernjem bogosluženju u Hramu Hrista Spasitelja svetinju će dočekati patrijarh Kiril sa prestoničkim sveštenstvom.

U 18 sati po moskovskom vremenu svi prestonički hramovi u čast prenosa moštiju svetiteljevih oglasiće se zvonima. Čuće se zvonjava i sa zvonika Ivana Velikog u Kremlju, koji nije aktivan, a što se inače događa samo u retkim prilikama, prenosi RIA Novosti.

Vernici će moštima moći da se poklone u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi do 12. jula, kada će svetinja biti preneta u Sankt Peterburg i biti izložena do 28. jula.

Danas slavimo letnjeg Svetog Nikolu: Ove stvari NIKAKO nemojte da radite!

(Blic.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close