„Znamo za veze Srbije sa Rusijom, ali vi hoćete u EU“

Denis Kif

Srbija je na putu ka EU, a to znači i usklađivanje sa njenom spoljnom politikom, kaže britanski ambasador Denis Kif i dodaje da „o tome i dalje razgovaramo“.

Kako je rekao u Kažiprstu, to je deo pristupnog procesa i „priča koja je u toku“. Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, dodao je i:

„Znamo da Srbija sa Rusijom ima osetne veze, ali ste vi i na putu ka Evropskoj uniji. Što se same Rusije tiče, mi vidimo njenu ulogu u Ukrajini i Siriji, vidimo to kao problem, kao nešto negativno“, rekao je Kif.

Gost Kažiprsta je istakao da je za Veliku Britaniju Kosovo država i da kada se govori o dijalogu u Briselu, Britanija misli na dijalog Srbije i Kosova.

„Mi vidimo napredak u razgovorima. Bio je Briselski sporazum, ali je to duga priča, nastavlja se rad na primeni. Zatim je bio novi sporazum o ZSO u avgustu, a u tom procesu Srbija ima svoje obaveze i Kosovo ima svoje obaveze, to je to“, rekao je Kif.

Kako je istakao, za njegovu zemlju je važno otvaranje poglavlja 35 i Britanija podržava napore da Srbija otvori prva poglavlja u pregovorima sa EU do kraja godine.

„Mislimo da je to moguće. Poglavlje 35 je deo procesa i mi imamo dobar napredak“, rekao je Kif.

Britanski ambasador je na konstataciju da se govori o napretku, a da se u Beogradu posle rezolucije o Srebrenici i posete šefa diplomatije Filipa Hamonda stiče utisak da se pije „gorak engleski čaj“, rekao:

„Ne znam ništa o ‘groznom papiru’ o kom se govorilo. Takođe, pre nekoliko meseci smo imali predlog rezolucije o Srebrenici koji nije prošao, ali je smisao te rezolucije bio u pomirenju, da odamo počast žrtavama. Taj predlog nije imao veze sa pristupanjem EU, to se desilo, pa se desilo. Kao što je gospodin Hamond rekao, podržavamo otvaranje poglavlja, poštujemo ulogu Srbije u regionu i cenimo odnos Srbije prema izbeglicama. Time je Srbija stekla veoma dobre reakcije u Evropi“, rekao je Kif.

Istakao je i da Britanija nema nove uslove za Srbiju, rekavši da je pred Srbijom „težak proces“.

Govoreći o incidentu na proslavi SNS, kada je napustio salu nakon govora reditelja Emira Kusturice, Kif je rekao da je „učinio šta je trebalo“.

„Učinio sam ono što je trebalo da učinim. Za mene je ta priča završena i mislim da joj ne treba davati na značaju“, rekao je Kif, dodavši da Kusturicu ne poznaje, da on ima pravo na sopstvenu interpretaciju istorije, ali da je rekao nekoliko neistina tokom govora.

Što se tiče podrške članstvu Kosova u Unesku, Kif je rekao da je Britanija saslušala argumente srpske strane, ali da veruje da bi to „bilo bolje za kulturno i religijsko nasleđe na Kosovu“.

„Razumem brigu, ali Kosovo već ima obaveze, a članstvom u Unesku bi ih bilo još više, u sistemu i okviru u kome možemo da radimo“, rekao je Kif.

(b92.net)