VULIN: „Novinari, šta vas briga koga tužilaštvo saslušava?

aleksandar-vulin

Ministar Aleksandar Vulin istakao je da novinari i urednici „treba da prestanu da se mešaju u rad državnih organa i da ne treba da komentarišu rad tužilaštva“.

„Šta vas briga koga tužilaštvo saslušava? Političari nemaju prava glasa, a onaj ko sebe smatra novinarom sme da kaže šta hoće“, rekao je Vulin za televiziju „Pink“.

Ministar je to rekao govoreći pre svega o urednici Oliveri Kovačević, koja je dala izjavu za Kurir o saslušanjima urednika tog lista i navela da bi bilo razumno da budu pozvani i urednici i novinari Pinka i Informera.

Na njenu izjavu, datu tokom „medijskog rata“ Kurira sa jedne strane, a Pinka i Informera sa druge strane, a sve povodom priče o navodnom državnom udaru, oštro je reagovao i SNS saopštenjem.

Vulin je kazao da nije reč o sukobu novinara i politike, već da je to „sukob da li ćemo istrajati da institucije rade svoj posao“.

„Stalno čekamo da institucije krenu nešto da rade, a kada poču nešto da rade, vi imate stalne napade i na političare i na institucije“, istakao je Vulin.

On je upitao i gde su bili novinari, koji danas pričaju o cenzuri i zašto nisu reagovali kada je na dve godine zatvora osuđen osnivač listova Kurir i Glasa javnosti Radisav Rodić.

„Hoće li ovom zemljom da vladaju oni koji stvaraju afere? To mora da se završi u institucijama i to mora da važi za sve“, poručio je Vulin.

SNS je optužila juče Oliveru Kovačević za „brutalno političko mešanje“ u posao Tužilaštva, kao i da „zastupa interese političke stranke“ koja je hapsila i osuđivala vlasnika dnevnog lista Kurir.

„Brutalno političko mešanje Olivere Kovačević, jednog od najmoćnijih urednika na RTS-u, u istražne radnje koje po nalogu Tužilaštva, a u skladu sa zakonima Srbije, preduzima policija, u najmanju ruku je skandalozno i pokazuje da je SNS bila apsolutno u pravu kada je izražavala sumnju u objektivnost i nepristrasnost pojedinih čelnika javnog servisa“, navodi se u saopštenju SNS.

Ta partija je upitala i kolika je mesečna zarada Olivere Kovačević i koliko se „novca uzima od poreskih obveznika Srbije da bi ona zastupala interese političke stranke koja je i hapsila i osuđivala vlasnika dnevnog lista Kurir“.

Adrija medija grupa saopštila je juče da su njeni urednici pozvani zbog navodnog izazivanja panike i nereda.

Juče je u Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu stigla krivična prijava protiv bivšeg direktora lista „Kurir“ Aleksandra Kornica kojom se tereti za krivično delo lažno prijavljivanje. Krivičnu prijavu je osnovnom tužilaštvu prosledilo Više tužilaštvo u Beogradu koje je prethodno odbacilo Kornicevu krivičnu prijavu protiv Damira Dragića i glavnog i odgovornog urednika lista „Informer“ Dragana J.Vučićevića, jer je utvrdilo da oni nisu izvršili krivična dela prinude, povrede slobode govora i javnog istupanja i krivicnog dela zloupotrebe poverenja.

Kornic je u prijavi opisao navodni sastanak u zemunskoj kafani sa Vučićevićem, Dragićem, kao i s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom Andrejom, a njegove navode u nedelju je objavio list „Kurir“.

Stranka ima pravo na stav o svemu, pa i o Kovačevićevoj

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je danas da podržava stav svoje stranke, koja je novinarku Oliveru Kovačević kritikovala zato što je komentarisala istragu tužilaštva.

„Pokret socijalista ima pravo da izrazi svoj stav“, rekao je Vulin novinarima i dodao da se stranke u parlamentarnom sistemu izjašnjavaju o svim važnim pitanjima koja su deo političkog i svakodnevnog života.

To, prema rečima Vulina, nije pritisak na medije.

„Ako novinar ima pravo nešto da kaže, zašto nema parlamentarna stranka?“, zapitao je Vulin i dodao da su političke stranke legitiman deo političkog života, te da u višepartijskom sistemu stranke komentarišu šta god hoće, govore o čemu god hoće, izjašnjavaju se o nosiocima javne reči i o svemu ostalom.

„Naravno, u okviru zakona i uz poštovanje institucija“, istakao je Vulin.

Pokret socijalista je Kovačevićevoj uputio kritiku, jer se kao urednica javnog servisa RTS stavlja na stranu pojedinih tabloida i političkih partija.

„Kao iskusan novinar i urednik morala bi znati da ovo što je danas učinila predstavlja teško kršenje novinarskog kodeksa i etike. Olivera Kovačević, ukoliko želi da zastupa interese bilo koje partije ili interesne grupacije, neka dostojanstveno napusti javni servis, odrekne se sigurne državne zarade i politički se angažuje, umesto da na ovaj način zloupotrebljava svoj položaj i bruka novinarsku profesiju“, smatra Pokret socijalista.

(b92.net)