Vučić: Sankcije Rusiji nećemo uvoditi, jačaćemo trgovinske odnose

Izjava

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Moskvi da Srbija i dalje neće uvoditi sankcije Rusiji i da će Vlada Srbije raditi na daljem jačanju trgovinsko-ekonomskih odnosa.

Aleksandar Vučić je istupajući na zajedničkom zasedanju Poslovnih saveta Srbije i Rusije rekao da je cilj povećanje obostranih investicija.

Naveo je da je Srbija ove godine na novoj listi Svetske banke poboljšala rezultat i sa prošlogodišnjeg 91. mesta došla na 59. mesto.

Po njegovim rečima, ruski investitori mogu da računaju na poslovni i sigurni ambijent u Srbiji. Rekao je da se ove godine očekuje privredni rast do jedan odsto.

Vučić je rekao da je Srbija veoma stabilna, ali da postoji bojazan od nestabilnosti u regionu.

„Nekome očigledno ne odgovara stabilna situacija na Zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić i dodao da Srbija, uprkos tome, uspeva da očuva stabilnost i razvoj.

Kao važne zadatke u srpsko-ruskoj ekonomskoj saradnji Vučić je naveo stvaranje zajedničkih preduzeća koja bi nastupala na trećim tržištima, rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, kako svežih, tako i prerađenih, uključivanje automobila u spisak slobodne trgovine.

Uoči zasedanja poslovnih saveta, Vučić je za Sputnjik rekao da je važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune i da je na takvim temeljima najlakše i najbolje graditi dobre odnose.

Vučić se danas sastaje sa premijerom Dmitrijem Medvedevom, kada će biti potpisano više bilateralnih sporazuma.

(rts.rs)