VUČIĆ: „Ne znam kakvo čudo može da nas zaustavi“

izjava-radost
Foto: Tanjug

Beograd — Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Srbija ušla u period dinamičnog rasta i da ne zna kakvo čudo može da se desi u regionu ili svetu da bi se to zaustavilo.

„Do 2020. Srbija neće biti u recesiji“, poručio je premijer na skupu, koji je organizovao NALED, a koji je bio posvećen nastavku privrednih reformi.

Takve prognoze izneo je na osnovu raspoloživih podataka i tendencija, te činjenice da su prethodne godine postavljeni dobri temelji reformskim potezima vlade.

Ključni problemi privrede Srbije koje će vlada rešavati u narednom periodu, rekao je, jesu nedovoljan preduzetnički duh, preduzeća koja uživaju zaštitu države i siva ekonomija.

Ostalo je još deset preduzeća koja su pod zaštitom države, koja su trošila po 60-70-80 miliona evra za subvencije, naveo je Vučić, i dodao da su najveći problemi Bor i Resavica, ali i primetio da „ne možemo ljude iz tog dela Srbije da ostavimo bez posla“.

„Sada smo za pomoć tim firmama ostavili četiri miliona evra na godišnjem nivou, trebalo bi da to svedemo na dva, što je veliki pomak za našu zemlju“, rekao je premijer.

On je dodao i da je važno da uz privatizaciju nastavimo restrukturiranje javnih preduzeća, da usvojimo poslovne planove EPS, s kojim su saglasni i SB i MMF, i da radimo restrukturiranje Srbijagasa.

„U to smo već krenuli, ali sve to mora mnogo brže i mislim da će uz fiskalnu konsolidaciju i obračun s nepotrebnim parafiskalnim nametima i ograničavanjem pre svega lokalnih samouprava situacija biti sve bolja“, naveo je Vučić.

Procenjujući tokove u ovoj godini, premijer je primetio da će vlada biti zadovoljna tek kad se Srbija sa sadašnjeg 59. popne na 45. mesto na Duing biznis listi Svetske banke.

Naš pomak na Duing biznis listi SB bio je vest u jednom danu, a odmah sutradan krenula je ponovo kuknjava, primetio je premijer, a to je pokazalo da nismo uspeli da se promenimo. Kako je rekao, NALED je, međutuim, uspeo da promeni mnoge članove vlade, dodajući:

„A ako uđemo među 45 zemalja na Duing bisniz listi, samo time ćemo biti zadovoljni“.

Vučić je kazao i da suficit u budžetu u ovom trenutku iznosi 250 miliona evra.

(b92.net)

Close