Viktor Orban: Bez Srbije nema rešenja za izbeglice

Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da bez Srbije nema rešenja za izbegličku krizu, koja je dobila na značaju u proteklih nekoliko meseci, prenosi MTI.

Viktor Orban, koji se u Madridu nalazi na samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije, juče je na marginama sastanka razgovarao s predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.

Mađarski premijer je rekao da, dok se u balkanskim zemljama registruju različiti tipovi nereda, Srbija je postala najstabilnija zemlja u regionu zahvaljujući stabilnom rukovodstvu.

Orban je istakao potrebu da se jasno kaže da Evropska unija najozbiljnije shvata namere Srbije za članstvom u EU.

„Migrantska kriza je pokazala da, ukoliko želimo da se odbranimo od takvih pojava, onda Srbiju treba prihvatiti bliže i integrisati je u Evropsku uniju“, rekao je Orban.

Zahvaljujući dobrosusedskim odnosima i nacionalnim interesima dve zemlje, rekao je Orban za M1, Mađarska će podržati Srbiju u Briselu.

Kako je preneo Rojters, Orban je sinoć zatražio od evropskih lidera da promene svoju imigracionu politiku i uključe svoje glasače u debatu o budućnosti kontinenta, rekavši da će se u protivnom suočiti s političkom krizom i pretnjom po demokratski poredak.

Orban je rekao da evropski lideri nemaju mandat da dozvole da bez malo ili bez ikakve kontrole, hiljade migranata uđu u EU.

„To destabilizuje evropsku demokratiju. Mi treba otvoreno da započnemo razgovor o budućnosti našeg kontinenta, da slušamo narod i njihove stavove uključimo u našu politiku. Ukoliko to ne uradimo, imaćemo političku krizu iznad migrantske“, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, žičana ograda na mađarskoj granici trebalo je da odvrati migrante od Evrope, a ne da ih preusmeri na drugi put ka Nemačkoj.

Orban je rekao da je od svojih balkanskih suseda zatražio pomoć da vrate migrante.

„Prava je stvar da im se ne osigura prolaz ka Evropi, već da se vrate u izbegličke kampove odakle su pošli. Što su dalje došli iz svojih zemalja u problemu, to je teže za njih da se vrate. Zbog toga ti ljudi moraju ostati (u svojim regionima) i tamo im moraju biti obezbeđeni humani uslovi“, rekao je Orban.

(rts.rs)