Turska vojska ušla u Irak, Bagdad traži hitno povlačenje!

sirija-turska-vojska
Foto: kurir.rs

Iračke vlasti pozvale su danas zvaničnu Ankaru da „momentalno povuče svoje snage“, uključujući tenkove i artiljeriju, koje je bez pristanka zvaničnog Bagdada rasporedila na severu Iraka, na području Nineveh

„Iračke vlasti pozivaju Tursku da se odmah povuče sa teritorije Iraka“, navodi se u saopštenju kabineta iračkog premijera Hajdera al-Abadija, prenijela je agencija AFP.

„Imamo potvrdu da su turske snage, odnosno jedan naoružani bataljon, ušle na teritoriju Iraka, navodno da bi obučavale iračke trupe, bez poziva ili odobrenja iračkih federalnih vlasti. To smatramo teškim kršenjem iračkog suvereniteta“, saopštio je kabinet iračkog premijera.

Turski mediji su javili da je oko 150 turskih vojnika, u pratnji 20 do 25 tenkova, poslato kopnenim putem ka regionu Bašika, severoistočno od Mosula, grada koji Islamska država smatra svojim centrom u Iraku.

Na tom području se protiv džihadista inače bore kurdske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je objavila je da su turski vojnici tamo poslati kako bi ih obučavali.

„Turski vojnici stigli su u područje Mosul – Bašika Oni su tamo u okviru rutinske obuke „, izjavio je turski vojni izvor ne precizirajući njihov broj.  On kaže da su te snage već bile u iračkom Kurdistanu i da su se preselile u Mosul zajedno s oklopnim vozilima.

(kurir.rs)