Topao januar nam donosi grip, ali u februaru nas tek čeka ŠOK

januar
Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Iako zvanično nema epidemije gripa, sve veći broj ljudi se svakodnevno javlja lekarima zbog gripa i respiratornih infekcija koje su u porastu dolaskom toplijih dana.

Zasad se registruju samo pojedinačni slučajevi gripa, a jači udar virusa epidemiolozi tek očekuju u drugoj polovini februara. Tada nas očekuje i zahlađenje, prema rečima meteorologa.

 

Institutu “Batut” prijavljeno je 43.388 obolelih, a kod devetoro je potvrđen virus gripa. Epidemiolozi kažu da, zasad nema naznaka da će grip u narednom periodu poprimiti razmere veće epidemije.

– Svakog dana imamo sve više slučajeva, ali najveću aktivnost gripa očekujemo tek kada se deca vrate sa raspusta. Međutim, primetili smo da se u bolnicama beleži povećan broj infekcija, zbog čega stoji preporuka da se smanji broj poseta – objašnjava dr Dragan Ilić, epidemiolog i direktor Instituta “Batut”.

Virus gripa može da izazove laku, ali i težu kliničku sliku, a na udaru od virusa najčešće su mala deca i školarci.

U tim situacijama treba odležati, unositi tople napitke i vitamine. Ukoliko se stanje ne poboljšava nakon pet dana, treba se obratiti lekaru. Toplo vreme, objašnjava dr Ilić, može biti mač sa dve oštrice. Virusi u takvim uslovima brže se šire, međutim, lepo vreme tera ljude da što više budu na vazduhu.

februar
Foto: N. Pavlović / RAS Srbija

Meteorolog Časlav Stanojević kaže da će sunčano vreme potrajati do prve nedelje februara. Maksimalna dnevna temperatura kretaće se do 12 stepeni.

Sneg se može očekivati u drugoj polovini februara.

(blic.rs)

Close