Svađe širom EVROPE zbog sankcija Rusiji

Evropa-Rusija
Foto: Beta/AP

Lideri EU uspeli su da postignu jedinstvo i produže sankcije Rusiji. Ipak, kako navodi Vašington post, pitanje je do kada će to jedinstvo trajati.

Sankcije su produžene do kraja jula sledeće godine. „Ipak, u svetlu rastućeg nezadovoljstva pojedinih evropskih zemalja zbog sankcija, neizvesna je budućnost ograničavajućih mera posle isteka ovog novog roka“, piše u članku Vašington posta.

Rat sankcijama sve više zamara vlade pojedinih zemalja, pre svega Italije i Francuske, koje odavno održavaju veze s Rusijom, uključujući sferu energetike.

Tako je italijanski premijer Mateo Renci još pre glasanja izjavio da smatra da su sankcije protiv Ruske Federacije „politika dvojnih standarda“ i izrazio nezadovoljstvo zbog pritiska Nemačke na druge zemlje u vezi s antiruskim merama.

On je takođe napomenuo da Nemačka pritom učestvuje u zajedničkim projektima s Rusijom.

Prema Rencijevim rečima, Nemačka se „prvi put“ našla u manjini prilikom razmatranja pitanja sankcija iza zatvorenih vrata.

Sada je Evropska unija u teškoj situaciji zbog priliva izbeglica koje beže od rata u Siriji i evropske zemlje teže da uspostave partnerske odnose s Moskvom kako bi zajedničkim naporima rešile sirijsku krizu, podseća list.

Odluka da se produže sankcije dolazi na kraju teška godina za EU u kojoj se suočila sa terorističkim napadima u Parizu, grčkom krizom i prilivom velikog broja izbeglica.

Vašington post ocenjuje da nijedan od problema verovatno neće biti manji naredne godine, što će ostaviti otvorenim pitanjem da li će zemlje EU nastaviti da vode zajedničku politiku kada su u pitanju sankcije prema Rusiju.

(b92.net)