SUTRA SU MITROVDANSKE ZADUŠNICE: Po narodnom verovanju ovo nikako ne smete da radite

Zadusnice-groblje
Foto: Telegraf.rs

U Srbiji se i do danas zadržao običaj po kome na groblja, na dan zadušnica, treba izaći što ranije, a svakako pre podne jer se nekada „valjalo“ prvo otići na liturgiju u crkvu, pa tek posle toga na groblje

Sutra pravoslavni vernici obeležavaju Mitrovdanske zadušnice, a običaj nalaže da se na taj dan kada se seća na umrle, deli milostinja – hrana i piće. S obzirom na to, nemojte terati prosjake sa groblja, da vas ne bi proklinjali. Smatra se da su na taj dan svi jednaki i veliki je greh i uvreda mrtvima ako se bilo ko odbije ili otera od groba.

U Srbiji se i do danas zadržao običaj po kome na groblja, na dan zadušnica, treba izaći što ranije, a svakako pre podne jer se nekada “valjalo” prvo otići na liturgiju u crkvu, pa tek posle toga na groblje.

Naravno, ovo ne znači da, ako nemate vremena ujutru, da ne treba da odete na groblje i u popodnevnim časovima. Bitan je gest i poštovanje koje pokažete prema voljenim preminulima, a ne vreme u koje ste došli.

zadušnice
Foto: Tanjug/AP

Takođe, običaji u istočnoj Srbiji zabranjuju da se danas radi bilo šta sa vunom i makaze za striženje su zatvorene da bi se zatvorile vučje čeljusti.

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close