SUTRA JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK, A NE SLAVIMO NIJEDNOG SVECA: Evo zašto Srbi slave MIHOLJDAN!

Foto: Kurir.rs

Srbi sutra slave Miholjdan iako se konkretno 12. oktobar ne vezuje ni za jednog pravoslavnog sveca koji se naziva Mihailo.

Nije poznato kada je tačno u srpskom narodu i srpskoj crkvipočeo da se 12. oktobar slavi kao Miholjdan.

Mile Nedeljković u knjizi „Srpski običajni kalendar“ navodi da se „Miholjdan ne može pouzdano vezati ni za jednog svetog arhangela Mihaila, koga na današnji datum u stvari proslavljaju katolici“.

Vuk Karadžić je u svom „Riječniku“ tvrdio da je Miholjdan ustvari primljen pod uticajem katoličke crkve, koja je naročito imala snažno delovanje na Srbe koji su od Turaka izbegli u Austro-Ugarsku, te da je prećutno i Srpska pravoslavna crkva prihvatila ovaj običaj.

I mnogi drugi pisci tvrde da je Miholjdan nešto što su Srbi prihvatili od katolika, iako se u pravoslavnoj veri arhangel Mihailo obeležava 20. novembra i taj dan je poznat kao Aranđelovdan.

Za pravoslavne vernike širom sveta sutra je sveti Kirjak Otšelnik, poznat i kao sveti Kirjak Anahoret, hrišćanski prosvetitelj.

Rođen je 448. godine u Korintu, a poreklom je iz Grčke, zbog čega ga upravo u toj zemlji slave kao znajačajan praznik.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve sutrašnji dan je upisan ovako: Sveti Kirjak Otšelnik / Miholjdan.

Pominjanje reči „Miholjdan“ u SPC objašnjavaju time da se na sutrašnji dan treba prisećati i svetog Arhangela Mihaila i njegovih podviga, od kojih je naročito značajan taj što je od Lucifera (đavola) spasavao sve one duše koje su otpale od Boga i vraćao ih na pravi put.

(Mediji)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close