Srbija otvorila poglavlja u pregovorima sa Evropskom Unijom

srbija-EU
Foto: @SerbianPM

Srbija je večeras otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU čime je suštinski otpočeo proces usklađivanja sa standardima i normama evropske zajednice.

Druga međuvladina konferencija počela je oko 19 sati u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Međuvladinu konferenciju Srbija-EU otvorili su ministar spoljnih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Uniji, Žan Aselborn, i premijer Aleksandar Vučić.

Konferenciji, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prisustvuju i evropski komesar Johanes Han, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Vučić je novinarima u Briselu pred početak konferencije rekao da Srbija od danas razume da će biti deo Evropske unije, a na nama je da svojim radom, marljivošću i energijom odredimo vreme ulaska u EU.

Premijer je, uz čestitku građanima, takođe istakao da je danas istinski veliki i važan dan za našu zemlju, „ne zato što je to potrebno nekome da kaže iz političkih ili, ne daj bože, partijskih razloga, nego zato što stvarno tako jeste“.

Važan je, objasnio je, pre svega zbog tipa društva kojem želimo da pripadamo, zbog ekonomskog napretka Srbije i zbog toga što je investitorima važno da je zemlja u koju dolaze stabilna i da usklađuje svoje standarde i norme sa evropskim.

Na međuvladinoj konferenciji, nakon uvodnih obraćanja, zvaničnici EU će predstaviti svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 35, zatim će i Srbija izneti svoj stav, a potom će uslediti završne reči.

Očekuje se i da EU posle konferencije objavi svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 32 i 35.

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije su reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima bili presudni za korak koji će danas biti načinjen.

Premijer Vučić ranije je rekao da Srbija želi da završi sav svoj posao u evropskim integracijama do 2019. godine, a da je onda na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.

Sledeća poglavlja koja bi Srbija mogla da otvori već u prvoj polovini sledeće godine jesu poglavlja 23 i 24, koja se tiču fundamentalnih prava.

Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.

U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađivanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.

Posle međuvladine konferencije biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti premijer Vučić, Aselborn i Han.

(b92.net)