SLAVIMO MATERICE: Žene, ovu stvar obavezno morate da uradite…

materice
Foto: spc.rs

Majke, a i bake, na ovaj dan spremaju veliki ručak, na kojima se okupljala rodbina, a posle čestitki i ručka, bi se čak i zaigralo i zapevalo

Materice su pravoslavni praznik koji slave žene i pada uvek dve nedelje pred Božić. Običaj je da na taj dan žene daruju poklone onima koji im čestitaju praznik.

Uoči Materica muškarci idu od kuće do kuće noseći meze i rakiju kojim časte žene. Kada bi malo popričali, žene bi im dale određenu količinu duvana u listu. Taj običaj se praktikuje i dan-danas u nekim hercegovačkim selima.

Danas slavimo najveći hrišćanski praznik majki i žena: Ovu stvar obavezno morate da uradite!

Na Materice se prema običaju sastaju muškarci i devojke koji planiraju brak.

Nekada se na Materice pevalo:

Dobro jutro gazdarice,

došle su vam Materice,

Mi smo došli znaš,

da nam nešto daš”.

Majke, a i bake, na ovaj dan spremaju veliki ručak, na kojima se okupljala rodbina, a posle čestitki i ručka, bi se čak i zaigralo i zapevalo. Pošto praznik pada u vreme božićnog posta, pa je obavezna posna hrana.

materice-1
Foto: Wikimedia

Danas je običaj da deca, a i muževi “vezuju” majku (odnosno suprugu) tražeći poklone. Majka bi bila odvezana kada bi decu darovala poklonima. 

 

Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao.

Svim majkama, a i onima koji žele to da postanu želimo srećan praznik!

(Telegraf.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close