Slavimo jesenjeg Svetog Jovana: Ako želite sreću i uspeh danas ne jedite ovakvu hranu!

Foto: Wikipedia

Ovaj praznik slavi se od davnina, a svedočanstva postoje još iz V veka. Zato i ne čudi veliki broj običaja i verovanja koji se vezuju za njegovo obeležavanje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Usekovanje glave Svetog Jovana, u narodu poznatije kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek.

Ovaj praznik slavi se od davnina, a svedočanstva postoje još iz V veka. Zato i ne čudi veliki broj običaja i verovanja koji se vezuju za njegovo obeležavanje.

Foto: balkanspress.com

Ako verujete u ove običaje, danas ne smete da radite nikakve teže poslove, a naročito treba izbegavati bavljenje semenjem. U nekim krajevima se čak pazi na koji je dan pao ovaj praznik pa se preko cele godine na njega izbegavaju poslovi sa semenjem. Kako Usekovanje ove godine pada u ponedeljak, taj dan će do sledeće godine biti tzv. Varovni dan.

I u Šumadiji se posti, a neki čak ne jedu ništa sve do mraka. Ne rade se teži poslovi, ali se veruje da je danas dobar dan za branje lekovitog bilja. Dakle, ovo je pravo vreme da se uputite u šume i naberete što više trava, a vaš dom ne sme da ostane bez kantariona, metvice, konjskog čibura i lincure.

(Stil.kurir.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close