Serž Bramerc: „Srbija će morati da izruči radikale ili…“

serz-bramerc
Foto: Tanjug, arhiva

Beograd — Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je za Insajder.net da nema alternative za Srbiju da pre ili kasnije izruči Tribunalu troje članova SRS.

Kada je reč o odluci suda u Srbiji da ne izruči Tribunalu troje članova Srpske radikalne stranke, Bramerc kaže da je za njega kao pravnika ta situacija kristalno jasna i da će Srbija kao članica UN morati da sarađuje, odnosno da „nema alternative za Srbiju da pre ili kasnije postupi po odluci suda u ovom slučaju“.

Bramerc je rekao da će njegov naredni izveštaj SB UN zavisiti od dodatnih informacija koje je tražio od srpskih zvaničnika, a koje očekuje u narednim danima.
“U zavisnosti od odgovora koje ću u narednim danima dobiti, izveštaj će biti podjednako kritičan kao i prethodni, ili ću u njemu navesti nadu“, rekao je Bramerc.

Bramerc kaže da je još pre šest meseci iskazao zabrinutost zbog činjenice da nije postavljen tužilac za ratne zločine i zbog kadrovskih resursa u Tužilaštvu za ratne zločine i delovima policije koji se bave istraživanjem tih zločina.
On dodaje i da postoji sumnja u postojanje političke volje za sprovođenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, o čemu je juče razgovarao sa srpskim zvaničnicima tokom posete Beogradu.
Prema njegovim rečima, stav pojedinih političara da se ratni zločinci dočekuju kao heroji ne pomaže i navodi na zaključak da se tom pitanju ne pristupa na pravi način.
On je rekao da je u tom pogledu bio kritičan i prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

(Tanjug/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close