Samoproglašeno Kosovo potpisalo SSP sa Evropskom unijom

 Strazburu potpisalo Sporazum o stabilizaciji

Samoproglašeno Kosovo je danas u Strazburu potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, saopštila je danas portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini Maja Kocijančič.

SSP su sa strane EU potpisali Mogerini i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a sa kosovske strane premijer Isa Mustafa.

Ovo je prvi pravni dokument koji je Kosovo potpisalo sa EU, a kako je Tanjugu rečeno u Evropskoj komisiji, sačinjen je po uzoru na slične sporazume koje EU ima sa teritorijama koje nisu međunarodno priznate kao nezavisne države, kao što je Tajvan, odnosno nema veze sa pitanjem stausa Kosova.

 Iako kosovski zvaničnici pokušavaju da ovaj događaj predstave kao korak u pravcu pristupanja Kosova procesu proširenja, u EU ističu da to nije slučaj.

“Prvi korak ka proširenju je traženje statusa kandidata, a Kosovo to ne može da učini sve dok ga kao nezavisnu državu ne priznaju sve članice EU i evropske intitucije”, rekao je za Tanjug evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman.

Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija ne priznaju nezavisnost Kosova, dok evropske institucije prema Kosovu imaju neutralan status i u svim službenim dokumentima ga pominju uz zvezdicu.

Mogerini i Han su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, ocenili da je to značajan korak u odnosima Unije i Kosova.

– Potpisivanje SSP sa Kosovom. Značajan dan za naše odnose – napisala je Mogerini na svom Tviter nalogu.

Han je takođe na Tviteru naveo da potpisivanje SSP sa Kosovom predstavlja „prekretnicu za naše odnose“.

„EU Kosovo SSP: reforme, šanse za trgovinu i investicije, rast, radna mesta, naročito za mlade“, napisao je Han. Potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) Ulrike Lunaček ocenila je da je potpisivanje SSP između EU i Kosova odlučujuća etapa u procesu približavanja Uniji.

Lunaček, koja je i izvestila EP za Kosovo, u saopštenju je pozvala na brzi postupak ratifikacije u EP i parlamentu u Prištini, kako bi S SP mogao što pre da stupi na snagu, dodajući da je neophodno, kao sledeći korak, usvojiti viznu liberalizaciju.

Kosovski premijer Isa Mustafa je istakao da SSP označava „početak dugog puta … uz podršku naših građana i prijatelja“, preneo je AP.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači naveo je na Tviteru da je potpisivanjem SSP, Kosovo i zvanično krenulo ka EU i da ga „niko ne može zaustaviti“.

(blic.rs)