PRIŠTINA: Prvi radosni pozdrav “Mir Božji Hristos se rodi” na Kosovu i Metohiji od 1999.godine

kosovo
Foto: Tanjug/Bok

Ovo je prvi put od 1999. godine da je za Božic služeno u hramu i da su se u njemu čule božićne pesme

Prvi radosni pozdrav “Mir Božji Hristos se rodi” na Kosovu i Metohiji upućen je ovog Božica iz Hrama Hrista Spasa u centru Prištine .

Episkop raško-prizrenski Teodosije sa dvadesetak vernika i sveštenstvom došao je rano jutros u ovaj hram i uneo badnjak uz pevanje božicnih tropara.

Ovo je prvi put od 1999. godine da je za Božic služeno u hramu i da su se u njemu čule božićne pesme.

Episkop Teodosije je u Hram Hrista Spasa došao u pratnji sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske i vernika. Nakon unošenja badnjaka i službe u oltaru nezavršene crkve episkop je porucio da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobada od greha i straha i smrti.

– Došli smo u Hram Hrista Spasa ovde u Prištini, jer smo imali želju da prvo ”Hristos se rodi” u našoj eparhiji izgovorimo u ovom svetom, ali i mucenickom hramu. Hramu koji su neki zatvorili i zaključali da ne bi sveštenici i pravoslavni vernici ulazili u njega i isto tako hramu koji se nalazi u gradu gde danas nema pravoslavnih Srba.

– Samo je desetina ostala i oni žive u strahu – rekao je episkop Teodosije.

crkva-tanjug
Foto: Tanjug/Nenad Milošević

On je dodao da današnji pozdrav Hristos se rodi iz Hrama Hrista Spasa ima poseban znacaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom sveta, jer podseca da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire širom Kosova i Metohije

Ne smemo zaboraviti ni ovaj grad ni svetu kosovsko-metohijsku zemlju na kojoj živimo – kazao je Teodosije.

Hram u Pristini je mnogo puta skrnavljen i devastiran, a eparhija raško prizrenska je prošle jeseni uredila dvorište i unutrašnjost crkve.

Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre oko mesec dana kada su još uvek nepoznati pocinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogucili ulaz u Hram. Episkop Teodosije danas je postavio nove katance i zakljucao crkvu.

Jutros su u Prištinu došli i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanovic i oficir za vezu Beograda u Pristini Dejan Pavicevic.

– Na ovo božicno jutro šaljemo poruku mira sa jednom ispruženom rukom pomirenja, rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanača, isto kao što ih više nema ovom hramu – rekao je Dejan Pavicević.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanovic kaže da je iz Prištine danas poslata poruka mira.

– Želimo da živimo u ljubavi i miru sa svima, ovo je poruka da necemo odustati ni od jednog svog kamena gde god se nalazio, a kamoli od naše crkve – rekao je Stojanovic.

(Telegraf.rs/Tanjug/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close