Prevarila je svog muža, ošišala se na ćelavo i otišla u pustinju! Danas je sveta Teodora

sveta-teodora
Foto: www.cancan.ro

Odmah posle preljube, Teodoru je počela da grize savest, pa je odlučila da se ošiša do glave, obuče muško odelo i zamonaši se u manastiru pod imenom Teodor

Hrišćani danas slave svetu Teodoru koja je uprkos tome što je prevarila muža uspela da se iskupi za svoje grehe.

Teodora je u petom veku nove ere živela u Aleksandriji. Predanje kaže da ju je na preljubu sa drugim čovekom nagovorila vračara.

Odmah posle preljube, Teodoru je počela da grize savest, pa je odlučila da se ošiša do glave, obuče muško odelo i zamonaši se u manastiru pod imenom Teodor.

Sveštenici u manastiru bili su zadivljeni njenim postom, trudom, bdenjem i poniznošću prema Hristu koje je pokazivala. Međutim, posle nekoliko godina oklevetala je jedna bludna devica tvrdeći da joj je na prevaru podmetnula svoje dete.

Teodora se nije htela pravdati od ove klevete, smatrajući da je to božija kazna za preljubu koju je učinila. Prihvati greh na sebe, te bi izgnana iz manastira.

sv.teodora
Foto: cancan.ro

Sedam godina je Teodora provela u pustinji negujući tuđe dete. Za to vreme je bila snažna, nije se htela pokloniti Satani i iskušenjima koje joj je nudio. Nije htela poslušati ni muža koji joj je nudio da se vrati kod njega, smatrajući prevaru delom đavola, a ne kao njenu volju.

Posle sedam godina, jedan manastirski iguman pozvao je Teodoru da se vrati, na šta je posle ubeđivanja pristala. Poživela je u manastiru još dve godine pre nego što se upokojila.

Teodora je umrla 490. godine u Aleksandriji. Nekoliko leta kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem devet godina, dve u manastiru i sedam u pustinji, okajavala samo jedan svoj greh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propoveda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste greh, kao što je to učinio Teodorin muž.

(Telegraf.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close