Pravoslavni vernici danas slave Svetog Amfilohija

Sveti Amfilohije
Foto: svevesti.com

Vidiš li care kako podnosiš bešćašće sina, a ne bi trebalo to da radiš. Ni Bog ne bi podnosio bešćašće svog sina, rekao je Amfilohije caru Teodosiju

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Amfilohija, episkopa Ikonijskog koji je bio jedan od glavnih sveštenika na drugom Vaseljenskom saboru 381. godine.

Amfilohije je ostao upamćen po mnogim knjigama koje je napisao o hrišćanstvu, ali i po tome što je naterao cara Teodosija da vaspita svog bahatog sina.

Legenda kaže da je Amfilohije jednom prilikom došao kod cara Teodosija kako bi ga zamolio da natera arijance da ne vrše više pritisak na hrišćane.

Pored cara je sedeo njegov sin Arkadije, a Amfilohije je po ulasku u prostoriju pozdravio cara dok je njegovo dete samo pogledao. Arkadije se tada uvredi i zatraži od oca da kazni Amfilohija.

Izlozba-u-Kripti-Hrama-Svetog-Save-13
Foto: telegraf

Teodosije je potom upitao Amfilohija zašto je to učinio, a ovaj mu je objasnio da on kao božiji izaslanik samo cara mora da pozdravi, dok bi njegov sin morao prvi da mu ukaže poštovanje, te da mu se zato nije javio.

Vidiš li care kako podnosiš bešćašće sina, a ne bi trebalo to da radiš. Ni Bog ne bi podnosio bešćašće svog sina, on je među nas poslao najboljeg i najčestijeg. Tako bi i ti kao car trebalo da paziš da te na prestolu nasledi najbolji, ako ne i bolji od tebe, a ne onaj koji je gori – rekao je Amfilohije tada caru Teodosiju.

Teodosije se po predanju zahvalio Amfilohiju i potvrdio mu da je u pravu, te je potom naterao Arkadija da ubuduće pohađa nastavu kod sveštenika kako bi naučio da postane čovek.

Pravoslavni vernici danas slave još i Svetog Grigorija i Svetog Aleksandra Nevskog.

(Telegraf.rs)