Potresna ljubavna priča iz hrišćanstva: Ako želite pravu ljubav, ovo danas treba da uradite!

Sveti Adrijan i Natalija, Foto: Wikipedia.rs

Od svih priča i legendi o hrišćanskim svetiteljima i mučenicima ova je jedna od najpotresnijih

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svete mučenike Adrijana i Nataliju, mladi bračni par koji je živeo i za Isusa postradao u IV veku.

Adrijan i Natalija bili su muž i žena, plemenitog i bogatog roda iz Nikomidije. Adrijan je bio načelnik pretora i neznabožac, a Natalija potajna hrišćanka.

Legenda kaže da nije bilo lepšeg i skladnijeg para u čitavoj Nikomidiji i da je njihova ljubav bila na daleko poznata.
Ipak, Adrijan i Natalija živeli su u braku svega trinaest meseci do mučeništva.

Kada je car Maksimijan posetio Nikomidiju, naredio je opšti progon hrišćana. U njemu je učestvovao i Adrijan čiji je posao bio da popisuje imena onih koji su mučeni i na kraju ubijani

(VIDEO-KLUB) Jednostavna jutarnja vežba od 5 minuta koja će vam promeniti život!

Adrijan je posmatrao ove ljude – izmučene, mirne i krotke, kako ćutke podnose svoje patnje. Pod ovim uticajem, počeo je da sa njima razgovara o Bogu i i sam poverovao u carstvo nebesko i Isusovo učenje. Zato, kada je red došao na novi popis, rekao je da i njegovo ime stave na spisak.

Nakon toga je odmah bio okovan i bačen u tamnicu sa ostalim hrišćanima. Čuvši za ovo Natalija, veoma se obradova, i odmah otišla da Adrijanu otkrije da je i ona sve vreme bila hrišćanka.

Natalija je ostala uz svog muža do poslednjeg trenutka i kada su Adrijana šibali i mučili, ona ga je ohrabrivala da istraje do kraja. Časno je izdahnuo sa ostalim hrišćanima nepokoleban u svojoj veri.

Nakon toga, njihove mošti Natalija je prenela u Carigrad i tamo ih česno sahranila. Kada je ova njena misija bila izvršena, po legendi joj se u snu javio Sveti Adrijan i pozvao je da mu se pridruži nakon čega je i ona izdahnula.

Nerazdvojni kako u životu, tako i u smrti, Sveti Adrijan i Natalija danas se smatraju zaštitnicima kako zaljubljenih, tako i bračne sreće. Veruje se da supružnici danas treba da im zapale sveću u crkvi i pomole se ovim rečima:

Misteriozna svetlost iznad Meksiko Sitija odmah nakon zemljotresa (VIDEO)

„Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.“

(Stil.kurir.rs/Dnevno.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close