Posle snimka radnika koji kleče, inspekcija u Juri

Inspektorat za rad je upoznat sa snimkom radnika zaposlenih u fabrici Jura koji u pogonu kleče pred rukovodiocima i odmah uputio inspektore koji su sada tamo.

jura-kolena
Foto: youtube

Oni će, navodi se, ispitati taj slučaj i postupiti u okviru nadležnosti inspekcije rada.

„Inspektorat za rad je upoznat sa snimkom i odmah je uputio inspektore u ‘Jura korporaciju’ d.o.o. Rača, i u korporaciju ‘Jura’ u Leskovcu, koji se sada tamo nalaze kako bi ispitali slučaj u vezi sa snimkom i postupili u okviru nadležnosti inspekcije rada“, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu rada.

Kako je istaknuto, zaposleni u korporaciji „Jura“ nisu se do sada obraćali Inspektoratu za rad zbog zlostavljanja na radu, već je zabeleženo nekoliko prijava nekadašnjih radnika te fabrike koji su se, po prestanku radnog odnosa, obraćali Inspekciji rada sa pritužbom da su u bivšem preduzeću trpeli neki vid mobinga.
Kako je navedeno, od početka rada „Jura korporacije“ u Srbiji, Inspekcija rada je kod tog poslodavca izvršila ukupno 24 inspekcijska nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, po službenoj dužnosti i po zahtevu stranke, od toga je samo u poslednje dve godine 17.
Inspekcijski nadzori su se vršili, kako u sedištu poslodavca, tako i u svim proizvodnim pogonima „Jura korporacija“ u Srbiji: u Rači, Leskovcu i Nišu.
Prilikom inspekcijskog nadzora niko od zaposlenih nije prijavio slučajeve zlostavljanja i maltretiranja koji su navedeni u pojedinim medijima, niti su inspektori došli do dokaza koji bi te navode potvrdili, ističu u Ministarstvu rada.
Inspekcija je utvrdila da su svi zaposleni u „Jura korporacija“ d.o.o. Rača – ogranak Leskovac u skladu sa Zakonom dobili Obaveštenje o zabrani vršenja zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na radu i u vezi s radom.

Ako Inspekcija rada utvrdi nedostatke iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, ona odmah preduzima odgovarajuće mere za njihovo otklanjanje, odnosno donosi rešenja i podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, rečeno je u Ministarstvu.

(Tanjug/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close