Ponovo incident u turskom vazdušnom prostoru

mig 29

Neidentifikovani „mig 29“ presretao je i ometao u letu dva turska borbena aviona F-16, dan pošto je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Turske, saopštila je vojska te zemlje. Moskva istakla da je reč o grešci u navigaciji. Državni sekretar SAD Džon Keri smatra da je Turska imala pravo da se brani i obori ruske avione.

U saopštenju se navodi da je avion „mig 29“, iz za sada nepoznate zemlje, pet minuta i 40 sekundi ometao let dva turska aviona F-16 i dodaje da se incident dogodio juče, prenosi Tanjug.

Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je, pre dve dana, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povredio vazdušni prostor te zemlje, zbog čega je tursko vazduhoplovstvo uputilo dva aviona F-16 da ga presretnu.

Ministarstvo je pozvalo ruskog ambasadora u Ankari da bi uložilo demarš zbog povrede turskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju postavljenom na internetu.

Kako prenosi Sputnjik, ranije je saopšteno da je ruski vojni avion narušio vazdušni prostor Turske zbog greške u navigaciji.

Su-30 koji je pre dva dana nakratko ušao u turski vazdušni prostor, to je učinio zbog loših vremenskih uslova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju ministarstva se navodi da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor i ističe se da nema potrebe za razvijanjem nekih teorija zavere“, preneo je AFP.

Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu „smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je kao „neprihvatljivu“ povredu turskog vazdušnog prostora od strane ruskih borbenih aviona na tursko-sirijskoj granici.

Akcije Rusije u Siriji, gde Moskva sprovodi vazdušne napade na položaje ekstremista, „ne doprinose bezbednosti i stabilnosti u regionu“, ocenio je Stoltenberg, navodi se u saopštenju NATO-a.

Zbog tog incidenta šef turske diplomatije otišao je u Brisel da razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom.

„Ja sam jasno rekao da NATO ostaje čvrsto posvećen bezbednosti Turske“, navode se reči Stoltenberga u saopštenju i dodaje da je za večeras sazvao sastanak stalnih predstavnika Alijanse u Briselu da razmotre situaciju.

Keri: Turska je mogla da obori ruske avione

I američki državni sekretar Džon Keri kritikovao je kršenje vazdušnog prostora u Turskoj ocenivši da su ruski avioni mogli da budu oboreni.

„Veoma smo zabrinuti jer je Turska imala pravo da se brani i ruski avioni bi bili oboreni“, rekao je Keri, koji se nalazi na međunarodnoj konferenciji o okeanima, u Čileu.

Keri je dodao da je razgovarao s turskim kolegom Ferudinom Siniriogluom, kome je obećao da će podstaći Rusiju da bolje iznosi detalje o svojoj vojnoj intervenciji u Siriji.

Rusija je prošle nedelje pokrenula vazdušne napade protiv Islamske države u Siriji.

(rts.rs)