PATRIJARH IRINEJ: Ne daj Bože da šaljemo vojsku na Kosovo!

patrijarh-irinej-srbi-kosovo-i-metohija-rat-vojska-slanje-albanci-provoka
Foto: Kurir.rs

Poglavar SPC, njegova svetost patrijarh Irinej, poručio je da država mora da zaštiti Srbe na KiM svim sredstvima!

Patrijarh srpski Irinej poručio je za Kurir da država mora da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji svim sredstvima.
On ipak veruje da će u ovom delikatnom momentu diplomatija uroditi plodom i da se neće obistiniti najava predsednika Tomislava Nikolića da će Srbija poslati vojsku na sever Kosova ako se bezbednost Srba ugrozi.
Zabrinutost
– Dužnost je naša da naš narod branimo. Najbolje bi bilo da diplomatija i ljudski razum odrade svoje. Ne daj bože ako se bude moralo vojskom. Dosta nam je krvoprolića. Verujem da ćemo svi zajedno izbeći prolivanje krvi i pronaći jedan ljudski način da prevaziđemo sve – rekao nam je patrijarh.

On ne krije i da je zabrinut zbog situacije nastale posle incidenta s vozom.
– Slučaj s vozom pokazuje da se na Kosovu dešava sve ono što ne želimo, a ne želimo progon Srba. Na Kosovu su prisutni Albanci, ali je Kosovo srpska zemlja. Srbi u njoj moraju biti zaštićeni – zaključio je poglavar SPC.
S druge strane, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović smatra da Srbija ne treba da odgovara na provokacije Albanaca.

– Pozivam političare da smiruju tenzije, a ne da raspiruju nove sukobe. Da ne koriste Srbe s Kosova u svojim kampanjama i da izjavama doprinose smirivanju tenzija. Da ne raspiruju nove sukobe, već da se ponašaju onako kako se ponašao premijer Vučić – apelovala je Mihajlovićeva.
Potpredsednica je zamerila Nikoliću to što proziva Vladu jer nije tražila povratak srpske vojske na Kosovo.
Jedinstvena poruka
– Predsednik veoma dobro zna zašto naših vojnika nema na Kosovu. Vlada Srbije čini sve da očuva mir i stabilnost i spreči bilo kakve sukobe – poručila je potpredsednica.
Podsetimo, šef srpske države je juče za Kurir rekao da je izjava o slanju vojske na Kosovo zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost i poručio da će on i njegovi sinovi prvi otići u odbranu Srba na severu Kosovu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su i Nikolić i premijer Vučić poslali jedinstvenu poruku svima – da neće dozvoliti ugrožavanje bezbednosti Srba na Kosovu.
– U rezoluciji 1244 Kosovo je teritorija Srbije. Intervencijom ROSU drsko je poremećen svojevrsni kompromis, a Srbija je dužna da zaštiti svoje građane na severu Kosova – smatra Anđelković.

Provokacija
RUŠENJE ZIDA NOVI OKIDAČ ZA SUKOBE

Očekuje se da će okidač za nove incidente biti rušenje spornog zida u severnoj Mitrovici, koje su Albanci najavili za februar. Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da lokalna zajednica ima pravo na podizanje zida.S druge strane, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji je poručio da zid predstavlja i promoviše koncept podele i da će biti srušen 1. ili 17. februara.

Hašim Tači
ROSU JE SPREMAN ZA SVAKI IZAZOV

Šef diplomatije Kosova Hašim Tači poručio je da su bezbednosne snage Kosova spremne za svaki izazov „na čitavoj teritoriji Kosova“.

– Kosovske snage bezbednosti su regrutovane i pripremljene u saradnji s NATO i u skladu sa standardima NATO – rekao je Tači.Komandant BSK, general Rahman Rama informisao je Tačija da su te snage „spremne da postanu vojska Kosova“.

Reagovanja / Političari o poslednjim događajima na Kosovu

Balša Božović, DS
HOĆEMO LI OPET DA GINEMO?
Teško je odlučiti koji je od moguća dva scenarija opasniji i pogubniji. Prvi, da vrh vlasti ovako zvecka oružjem za potrebe kampanje, ili da se vrati vreme devedesetih.
Čedomir Jovanović, LDP
TOMA BIO VOJNI KOMANDANT
Nikolić svoju kampanju počinje kao vojni komandant koji iz svog kabineta širi mržnju i ugrožava građane, koji su već jednom platili strašnu cenu zbog neodgovorne vlasti željne rata i sukoba.
Nenad Popović, SNP
RASKINUTI BRISELSKI SPORAZUM
Pokušaj terorističkog napada na voz koji je putovao iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu provokacija je usmerena na izazivanje konflikta i nestabilnosti na Balkanu.

 

(Vesti-info.rs/kurir.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close