PATRIJARH IRINEJ NA PROSLAVI DANA DRŽAVNOSTI RS: Republika Srpska je delo Božje

patrijarh-srpski-irinej
Foto: RTRS

Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej služio je u Sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Patrijarha je ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja dočekao veliki broj vernika.

Liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, prestolonaslednik princ Aleksandar Karađorđević, delegacija Nacionalnog fronta iz Francuske, te ostali zvaničnici i vernici.

Patrijarh srpski Irinej  poručio je sinoć u Banjaluci da je Republika Srpska srpsko nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je delo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima.

Patrijarh Irinej istakao je da je to istorijska činjenica koja se mora poštovati i čuvati, te da se uvek mora sećati „onih koji su postradali samo zato što su bili Srbi, pravoslavci, što su se krstili sa tri prsta, jer drugog greha nisu imali“.

„Bolje je biti i stradalnik, nego onaj koji izaziva stradanje. Mi smo religija Krsta. Idemo za Hristom, nosimo njegov Krst, onaj koji je Gospod nosio na Golgoti. Ali, posle KRersta postoji vaskrsenje čemu se nadamo“, rekao je patrijarh Irinej, nakon što je u Hramu Svete Trojice služeno mnogoljetstvo patrijarhu.

Srpski patrijarh izrazio je radost što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina Republike Srpske, ali i Hristovog Rođenja – Božića sa srpskim narodom u RS.

„Hristos je osmislio naš život i postojanje na ovoj planeti i ukazao nam šta je smisao našeg života i življenja“, rekao je patrijarh Irinej, obraćajući se okupljenim vernicima.

(RTRS/ kurir.rs/ vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close