Патријарх Иринеј: Књига je најбољи човеков пријатељ

sajam knjiga

На Сајму књига представљене су књиге „Његова светост патријарх српски господин Иринеј – година четврта“ и „Манастири Српске православне цркве – водич“. Том приликом речено је да оне служе као подсетник на оно што јесмо и знамо куда идемо, знајући одакле смо потекли.

Патријарх српски Иринеј поручио је да је књига најбољи човеков пријатељ и да љубитељи књиге представљају љубитеље мудрости јер свака књига саџи мудрост.

“Ма колико човек да има пријатеља, књига је његов највећи пријатељ. Ко другује са књигом другује са животом, смислом живота, јер у њима се открива много што шта, а можда је посебно важно што се открива смисао нашег живота“, рекао је патријарх.

Оценио је да су “манастири и криво гудало сачували српски народ“, указујући да криво гудало није само мелодија, већ и народна песма која је опевала нашу историју.

“Народне песме наше нису ништа друго неко практично српско јеванђеље“, рекао је патријарх.

Патријарх Иринеј је оценио да је водич кроз српске манастире драгоцена књига о манастирима са којима је украшена наша отаџбина, са којима је наш народ живео и налазио оно што тренутно није имао, а то је утеху у животу и наду.

Наводећи да се у књизи налази само мали део манастира, патријарх је изразио наду да ће друго издање бити потпуније.

“Сматрала сам дошавши на чело Службеног гласника да је наша национална и културолошка мисија да помогнемо СПЦ у свим њеним напорима да очува културно наслеђе Србије и Срба и да га представи свету“, рекла је в.д. директора “Службеног гласника“ Јелена Триван

Према њеним речима, у том смислу „Службени гласник“ је помогао и помаже колико зна и уме.

Наводећи да се слаже са патријархом да су књиге пут за налажење личног смисла , она је додала да су оне и пут националног смисла, националних корена и знања о себи самимима и да такве књиге служе управо томе да се подсетимо на оно што јесмо и да са тиме у вези знамо куда идемо знајући одакле смо потекли.

“Бојимо се да често нисмо тога свесни из ког народа долазимо, колико куллтурно наслеђе за собом носимо и зато су овакве књиге драгоцене“, рекла је Триван.

Она се, такође, сложила са патријархом да водич кроз српске манастире није довољан подсећајући на чињеницу да је он ипак први и да данас не постоји ниједна друга мапа српских манастира у Србији и ван ње.

Како каже, драгоцено је то што данас, после толико година постојања и државе и цркве, имамо то пред нама.

“Сматрам и да је друга књига о четвртој години патријарха Иринеја драгоцена и то не зато што је животопис једног патријарха, већ зато што је прича о улози СПЦ у тим годинама у држави и друштву, као и да сведочи колико је велика улога цркве у ономе што се и сада догађа везано за Унеско и заштиту наше културне баштине“, рекла је Триван.

Она је најавила да ће, осим на српском и руском језику, књиге бити издате и на другим језицима јер “српско културно наслеђе мора да буде представљено свету“.

Отправник послова Амбасада Русије у Београду Денис Владимирович рекао је да су обе књиге веома важне за вернике и показују свим читаоцима она богатства којима располаже и може да се поноси Србија, српски народ и СПЦ.

(rts.rs)