OD SVETOG ILIJE, SUNCE SVE MILIJE: Naši preci su verovali da se od danas vreme značajno menja, evo šta to znači!

sveti-ilija
Foto: sajtmajstor.net

Sveti Ilija je veoma poštovan svetac u narodu, a za današnji dan su vezani brojni običaji, pa često se čuje izreka – „od Svetog Ilije, sunce sve milije“, a to ima više značenja

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog proroka Iliju – Ilindan, koji je veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i celokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik hrišćanskih vrednosti.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Veruje se da je grmljavina tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

grad
Foto: Pixabay.com

Za današnji dan su vezani brojni običaji, a često se čuje izreka – „od Svetog Ilije, sunce sve milije“, a to ima više značenja.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Ovaj datum se smatra i prekretnicom u temperaturama, kada sunce više „ne prži“ kao tokom jula, već postaje „milije“, blaže, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Zato se u narodu i govori „Od Svetog Ilije sunce sve milije“.

Prognoze meteorologa često i beleže promene vremena od tog datuma, pa se očekuju temperature blaže od onih u julu, pa se stiče utisak da su podnošljivije i da se „lakše diše“.

Stariji pričaju i da od tog dana nema više onih letnjih vremenskih nepogoda, pljuskova i oluja ali ni grada koji uništava letinu.

Foto: Pixabay

Veruje se da Sveti Ilija upravlja i gromovima i munjama, da donosi oluje i nepogode. Zato ga valja poštovati, da bi rod bio dobar i da bi hrane bilo dovoljno.

Sveti Ilija se smatra zaštitnikom električara, kožuhara, vozača, terzija, grnčara, puškara, zlatara, taksista, vodeničara i autolimara. Na Svetog Iliju se nikako ne treba kupati u reci i tražiti osveženje u njenim dubinama jer po predanju voda na ovaj dan čudnim šumom „doziva“ svoje žrtve.

Takođe nije dobro ulaziti u vinograde. Takođe treba izbegavati i rad u polju kako sunce ne bi sagorelo useve.

U brojnim mestima postoji običaj da na ovaj dan budući mladenci odlaze na neki izvor, gde muškarac daruje devojku.

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close