Novinar britanskog „Independenta“ tvrdi: „Znam gde će početi TREĆI SVETSKI RAT“

piter-popam
Foto: youtube

Novinar britanskog „Independenta“ smatra da se istorija ponavlja i ima svoju teoriju o mogućoj lokaciji sledećeg svetskog rata.

U zanimljivom članku Piter Popam izneo je svoju teoriju i nije reč ni o Bliskom istoku, a ni o Severnoj Koreji. On smatra da nam opasnost od Trećeg svetskog rata preti u Južnom kineskom moru gde bi jedna nadolazeća sila, Kina, i jedna koja se bliži svom zalasku, Amerika, mogle da ukrste bojna koplja.

Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svetu, pa se u mnogim aspektima svoje spoljne politike mogu smatrati militarističkom nacijom.

Kina je pak uverljivo druga po potrošnji na vojsku, pa svoj budžet iz godine u godinu znatno povećava i pokušava da razvije vojnu tehnologiju koja može da parira američkoj.

kina-vojska
Foto: Tanjug/AP

Pre skoro tri nedelje Američki razarač sa navođenim projektilima „USS Curtis Wilbur“ plovio je unutar 12 nautičkih milja od ostrva u Južnom kineskom moru za koji Kina, Tajvan i Vijetnam tvrde da je njihov, u sklopu operacije kojom želi da se onemogući ograničavanje slobodne plovidbe. Kina, pak, smatra svojim veći deo Južnokineskog mora, preko koga se svake godine odvija svetska trgovina veća od 5 milijardi dolara.

Popam smatra da ovde obe države upadaju u takozvanu „Tukididovu zamku“ nazvanu po atinskom istoričaru i generalu koji je u svom velikom delu „Istorija Peloponeskog rata“ opisao rat između Atine i Sparte, u kojem je i sam učestvovao. Tukidid je izneo tezu po kojoj je jedan od glavnih uzoraka rata bio uspon Atine, koji je uzbunio Spartu, a to je prema njemu učinilo rat neizbežnim.

kina-vojska1
Foto: Reuters

Sličan poredak i odnos snaga svet je video i pred početak Prvog svetskog rata kada je Britansko carstvo sa nepoverenjem i čak otvorenim neprijateljstvom gledalo na uspon Nemačkog carstva. Popam smatra da se slična situacija ponavlja i danas kada Amerikanci sa sve većim nepoverenjem gledaju prema ekonomskom i vojnom usponu Kine. Da nije reč samo o naglabanju jednog novinara, svedoči i izjava kineskog predsjednika Jinpinga u septembru prošle godine kada je u Sijetlu komentarisao mogućnost „Tukididove zamke“.

– Kina želi da produbi svoj odnos sa Amerikom po pitanju razvoja obe zemlje, kao i strateških ciljeva. U svetu ne postoji Tukididova zamka. Ali, ako će velike zemlje konstantno da ponavljaju iste strateške greške, mogle bi za sebe da stvore takve zamke – rekao je Jinping.

(blic.rs)

Close