Niko nije bio veći hedonista od Tita: Ali jedno jelo nije hteo ni da proba!

josip-broz-tito
Foto: Glas javnosti

Njegov poslednji batler Jože Oseli tvrdi da bi jugoslovenskom predsedniku uvek servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam sebi stavljao šta će da pojede u određenom trenutku

Josip Broz Tito važio je za velikog hedonistu.

Iako se opuštao uz viski Chivas royal solute star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler, Jože Oseli u knjizi „Titovi poslednji dani“ jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam sebi stavljao šta će da pojede u određenom trenutku.

Odbio je jesti samo jednu namirnicu.

„Doneli smo puževe, a on je rekao: ‘O ne, ja baš ne bih jeo puževe’ „, otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Zagorje u srcu

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrudle.

Od mesa posebno je voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkimespresom bez šećera.

Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ženšena, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.

Uzimanje čaja od ženšena u Aziji je poznata praksa već više od 5.000 godina, a njegove blagodeti su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno deluje i protiv mnogih bolesti.

(Stil.kurir.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close