Nestabilna situacija oko Sirije: NATO šalje avione i brodove kao pomoć Turskoj

Stoltenberg

BRISEL – Članice NATO-a dogovorile su se danas da će Turskoj poslati vojne avione i brodove, u cilju ojačanja protivvazdušne odbrane zvanične Ankare na granici te zemlje sa Sirijom, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, dodajući da je svrha tog paketa pomoći delimično i da se izbegne repriza obaranja ruskih vojnih aviona.

Izaslanici članica Severnoatlantske alijanse su odobrili taj plan, a sada moraju da odluče šta će tačno poslati Turskoj, rekao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu, ističući da je to odbrambena mera.

„Dogovorili smo paket mera za Tursku, imajući u vidu nestabilnu situaciju u regionu“, rekao je šef NATO, ne pominjući direktno rusku vojnu intervenciju u Siriji, niti ulaske ruskih aviona u vazdušne prostore drugih zemalja.

nato-avioni
Foto: Profimedia

S obzirom na to da Turska već ima zavidne vazduhoplovne snage, vojni stručnjaci NATO ističu da se Alijansa odlučila za pomoć toj zemlji kako bi minimizovala rizik od ponavljanja incidenta od 24. novembra, kad su turski lovci oborili ruski vojni avion nakon što je on ušao u vazdušni prostor Turske.

To je prvi incident takve vrste još od završetka „hladnog rata“, koji je veoma zategnuo veze između Turske i Rusije.

Zvanična Moskva je kao odgovor na obaranje aviona uvela ekonomske sankcije Turskoj.

Paket pomoći NATO Turskoj, čiji će detalji biti razrađeni tokom narednih nedelja, obuhvataće izviđačke avione i letelice za patroliranje morem, kao i slanje NATO brodova u istočni deo Sredozemlja.

(Tanjug)