Neredi na grčko-makedonskoj granici, vojska u pripravnosti

grčko-makedonska granica
Foto: Beta, AP

Na desetine ekonomskih migranata popelo se na žičanu ogradu na grčko-makedonskoj granici, tražeći da im se dozvoli ulazak u Makedoniju, piše RTS.

Specijalci su uhvatili veću grupu onih koji su uspeli da zaobiđu zid i pređu na makedonsku teritoriju. Dva kordona policije nalaze se na prelazu Đevđelija. Vojska spremila suzavac i vodene topove. Oklopna vozila stigla na granicu.

Posle kratkog zatišja, migranti iz zemalja koje nisu ugrožene ratom ponovo protestuju na grčko-makedonskoj granici, kod Đevđelije, javlja izveštač RTS-a.

Na desetine njih, uglavnom iz Irana, popelo se na ogradu i pozivaju ostale na protest.

Veliki broj migranata došao je do ograde sa grčke strane, a u prvim redovima su deca. Sa sobom nose transparente na kojima piše „Mi nismo teroristi, želimo mir“, „Hvala na pomoći“.

Makedonske snage bezbednosti uhvatile su veliku grupu onih koji su nekako uspeli da zaobiđu žičanu ogradu i vraćaju ih u Grčku.

Dva kordona policije čuva prelaz, a veliki broj specijalaca i dalje pristiže na granicu. Vojska je spremila vodene topove i suzavac.

Stigla su i oklopna vozila, a vojna policija je uklonila novinare sa graničnog prelaza.

Razlog za protest ekonomskih migranata je kulminacija nezadovoljstva, jer je protekle noći u Makedoniju ušlo nekoliko hiljada ljudi iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok oni danima čekaju sa druge strane granice.

Noć u prihvatnom centru u Đevđeliji protekla je mirno.

Oni koji su ušli u zemlju, uredno su prošli granicu i dovezeni do kontrolnog punkta, odakle se isključivo vozovima prebacuju do Tabanovaca, jer je taksistima i autoprevoznicima zabranjeno da prevoze migrante.

I grčka i makedonska vojska proveravale su njihova dokumenta, jer se pojavila informacija da migranti dolaze sa lažnim pasošima koje u Grčkoj plaćaju oko 100 evra.

S druge strane, oni kojima nije dozvoljen ulazak u Makedoniju spavali su u šatorima sa grčke strane granice. Neki od njih noć su proveli u prihvatnom centru Idomeni.

Inače, vojska od jutros kopa rupe za stubove, kako bi ojačala žičanu ogradu na granici sa Grčkom.

Makedonske vlasti su izgradile ogradu koja je duga oko osam kilometara. Kako javlja izveštač RTS-a, podizanje žičanog zida nije završeno jer je plan da ograda bude duga oko 50 kilometara.

(rts.rs)