NEPRAVDA: Amerikanci ćute, iako SU KRIVI za smrt moje majke!?

posle-nesrece
Foto: novosti.rs

Gradimirka Popović, koja je u udesu ostala bez jednog roditelja, ogorčena na službenike Ambasade SAD. Dejvid Endrju Krživda pre godinu dana izazvao nesreću na Kopaoniku. Još nije odgovarao

PROŠLA je godina od kada sam u saobraćajnoj nesreći ostala bez majke. Osim što ne jenjava bol za roditeljem i načinom na koji sam ostala bez nje, i dalje me proganja ogorčenost zbog načina na koji se prema nesreći odnosi glavni krivac. Svesna sam da majku više niko ne može da mi vrati, ali se brat i ja osećamo poraženi zato što za njenu smrt ne samo da niko nije odgovarao, već se niko čak nije ni izvinio.

Ovako, u dahu, govori za „Novosti“ Gradimirka Popović (39), iz Kosovske Mitrovice čija je majka Milanka (77) nastradala na putu Kopaonik – Brus, u udesu koji je izazvao predstavnik američke ambasade u Beogradu, 19. decembra prošle godine. Gradimirka podseća da se nesreća dogodila kada je na njihov automobil u mestu Jaram, velikom brzinom naleteo džip kojim je upravljao zaposleni u američkoj ambasadi.

– U našem vozilu „pežo 605“ kojim je upravljao moj brat Jordan, pored mene i majke Milanke bili su i moji sestrići, od tri i po i pet godina. Iako se naše vozilo kretalo propisnom brzinom prema Brusu, na nas je velikom brzinom naleteo džip kojim je upravljao šef ekonomskog odeljenja američke ambasade Dejvid Endrju Krživda.

Od siline udarca, Milanka, koja se nalazila na mestu suvozača, stradala je na licu mesta dok su Gradimirka i njen brat zadobili teške telsne povrede. Prestravljeni dečaci, osim sa traumama koje će im obeležiti čitav život „prošli“ su i sa hematomima po licu i telu. I dok objašnjava da su na mesto nesreće ubrzo stigli policija i Hitna pomoć sa Kopaonika, Gradimirka ističe da je vinovnik nesreće priznao krivicu na mestu udesa. Reanimacija njene majke, koju je pokušala da uradi lekarska ekipa, nije pomogla.

– Teško povređeni, brat i ja prebačeni smo u kosovskomitrovičku bolnicu. Brat je sa teškim povredama glave i vrata posle primljenih deset boca krvi prebačen na VMA gde se nalazio na višemesečnom lečenju, a gde i dalje odlazi na kontrole – nastavlja Gradimirka, koju, kako ističe, posebno boli što ni posle godinu dana niko iz američke ambasade nije našao za shodno ni da im se izvini, uputi reči utehe, saučešće..

– Pošto smo pretpostavili da će se vinovnik nesreće pozvati na imunitet, tada nismo razmišljali o tužbi ili zahtevu za obeštećenje što bi se, imajući u vidu nesreću koju smo doživeli i te kako podrazumevalo. Zato nam je pored toga što smo izgubili najdražeg člana porodice dodatno teško jer je izostala trunka ljudskosti onog koji je kriv za našu nesreću, a sa kojom ćemo se nositi čitavog života – kaže naša sgovornica.

Gradimirka zaključuje da pored bola za majkom i dalje oseća posledice udesa, a pogotovo brat Jordan čije je zdravstveno stanje i dalje ugroženo.

SAUČEŠĆE PREKO NOVINA

GRADIMIRKA, dok objašnjava da se njoj i bratu niko direktno nije obratio iz američke ambasade niti im izrazio saučešće, podseća da se Ambasada SAD u Beogradu oglasila tek posle pisanja „Novosti“ o ovoj tragediji, potvrdivši da je njihov službenik učestvovao u udesu i da će tim povodom ambasada u potpunosti sarađivati sa policijom.

– Duboko žalimo zbog gubitka života i izražavamo saučešće porodici i najbližima – odgovorili su pre gotovo godinu dana iz Ambasade SAD na poziv „Novosti“ da prokomentarišu ovu nesreću.

(novosti.rs)