Manojlović: Novinarka B92 „instruisana da isporovocira ministra“!?

KRUŠEVAC
Foto: Screenshot

Tri dana od kada je ministar Bratislav Gašić uvredio novinarku B92 Zlatiju Labović ona svakodnevno dobija pretnje putem društvenih mreža.

Zbog toga je B92 o svemu obavestio policiju.

U međuvremenu, Ivan Manojlović iz odbora Srpske napredne stranke iz Kruševca optužio je novinarku B92 da je „instruisana da isporovocira ministra“.

Preko društvenih mreža Fejsbuk i Tviter novinarki B92 upućuju se uvrede i govor mržnje. I zbog toga naša kuća smatra da nam je obaveza, ali i obaveza stručne javnosti, da reaguju u situaciji u kojoj se naša koleginica novinarka dva puta nalazi u ulozi žrtve.

Prvo žrtva seksističkog komentara ministra odbrane Bratislava Gašića, a potom žrtva uznemiravanja onih koji se ne slažu sa kaznom koju je Bratislav Gašić, zbog onoga što je uradio, morao da podnese. Bivanje drugi put žrtvom jeste stanje u kojem je novinarka još uvek. Komentari koje trpi mogli bi se izliti iz virtuelnog prostora društvenih mreža i iz tog razloga reakcija kojom se nedvosmisleno osuđuje ovakvo postupanje je neophodna da ne bi postala žrtva i treći put. Smatramo da se u ovoj, ali i u drugim sličnim situacijama pritisaka na novinare, ne sme zaboraviti kontekst“, saopštava B92.

Za to vreme način kako će Gašić napustiti mesto ministra odbrane i dalje je enigma.

„Nisam se bavio tehnikom, najbliži sam razrešenju“, rekao je predsednik vlade i dodao da bi, ako Skupština Srbije ne podrži njegov predlog, to značilo da više nema podršku parlamenta i da ne može da bude premijer.

U isto vreme dok je premijer u Beogradu govorio o smeni ministra odbrane, u Kruševcu, gradu u kome je nekada Gašić bio gradonačelnik, iz SNS optužuju novinarku da je ona za sve kriva.

„Pogledajte na snimku koliko je slobodnog prostora imala. Ona nije direktno isprvocirala ministra, ali bi voleli da znamo kako se naziva takav stav u žurnalistici. Kako bi se vi osećali da neko bude u tom položaju dok gledate pravo u kamere…“, rečeno je na konferenciji za novinare Ivana Manojlovića, člana saveta za informisanje SNS u Kruševcu, što je objavljeno i na sajtu kruševačkih naprednjaka.

Naprednjaci tvrde da ovako „fabrikovane laži“ imaju za cilj destabilizaciju države, a da iza svega stoji tajkunsko-mafijaški lobi koji je platio, kako tvrde, nekoliko miliona evra da se Gašić skloni sa mesta ministra odbrane .

Gašić nije upotrebio ni pogrdne reči, ni psovku. Nije čak upotrebio ni reč ‘mrzim’ već ‘volim’. I on je čovek od krvi i mesa. Izvinio joj se kao da je u najmanju ruku on rekao novinarki da klekne. Kao da ona svojim položajem nije sama ponizila profesiju“, navodi kruševačk naprednjak i dodaje da je isto tako „mogla i da ministru okrene leđa“.

Televizija B92 zasad nije mogla da dođe do snimka ove konferencije i još čekamo taj materijal od lokalnih televizija.

Integralni tekst sa konferencije objavljen je na sajtu opštinskog odbora SNS-a Kruševac, ali je ubrzo ceo tekst uklonjen.

U njemu se, između ostalog, navodi i da Gašić često komunicira sa novinarima, pa da se tako „prirodno javlja veza, prijateljstvo ili jednostavno poznanstvo, koje daje za pravo da se u nezvaničnoj komunikaciji našalimo“.

Kruševački SNS smatra i da je snimak na kome se vidi Gašićeva seksistička izjava „organizovano preplavio društvene mreže i određene medije“ i da se na njemu vidi „nekoliko ogromnih nelogičnosti“.

Takođe, dodaje se da ovaj napad „izvršiocima donosi određenu svotu novca“, kao i da je jasan clij „destabilizacija države“.

Inače, u arhivi sajta kruševačkog odbora SNS vidi se da je dosadašnja praksa bila da nakon svih redovnih konferencija za novinare na sajtu objave transkript, ali i video-snimak sa konferencije.

(b92.net)