Majkl Kirbi: Tražićemo da pustite Kosovo u UN

pol-kirbi
Foto N. Fifić

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi govori za “Novosti” o dijalogu s Prištinom, sankcijama protiv Moskve, saradnji sa vladom…

NE tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN!

Ovako ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi odgovara na pitanje da li će priznavanje nezavisnosti KiM biti krunski uslov za članstvo u Uniji. Kirbi, koji krajem januara završava mandat u Beogradu, za „Novosti“ poručuje da je u poslednje četiri godine Srbija napredovala, ekonomski i politički, i u dijalogu sa Kosovom, odnosima sa susedima…

Pojedini srpski zvaničnici poručuju da je članstvo Kosova u UN – neprihvatljiv uslov?

– Zapadna Nemačka nikad nije priznala Istočnu Nemačku, a ona je bila u UN.

Hoće li zahtev da Priština dobije stolicu na Ist Riveru biti deo pravno obavezujućeg sporazuma koji Evropska unija zahteva na kraju procesa normalizacije?

– SAD samo asistiraju u tom procesu koji vodi EU, i u ovoj fazi ni na čemu ne insistiramo. SAD su priznale Kosovo, ali to je pitanje za EU, gde pet država to nije učinilo. Pravno obavezujući sporazum je jedan u nizu papira koji Beograd i Priština potpisuju. To ste već činili, u aprilu 2013, avgustu 2015. godine

Hoće li Amerika izvršiti pritisak na Prištinu da poštuje dogovor o Zajednici srpskih opština?

Obe strane su potpisale sporazum i nadam se da će se on sprovesti. Dijalog nije zamrznut, odvijaju se razgovori dveju strana o registarskim tablicama, „Telekomu“, pravosuđu…

Da li će naši bliski odnosi sa Rusijom biti velika prepreka na putu ka EU i hoće li jačati pritisci na Beograd da uvede sankcije Moskvi?

– Nadam se da će se pre toga stvoriti uslovi da sankcije budu ukinute. Možete imati odnose sa Rusijom, ali treba razumeti njihovu prirodu. Ljudi ovde misle da je Rusija, a ne EU, najvažniji ekonomski partner Srbije. Prema podacima vaših institucija, a koje je objavljivala vaša štampa, od Rusije ste dobili nula dinara nepovratnih donacija. Mi smo vam dali milijardu dolara donacija, a niko ne kaže da ste od nas dobili bilo šta osim bombi. Treba sagledati realnost, a ne živeti u mitovima.

Ima li istine u tome da ste učestvovali u medijskim kampanjama protiv premijera i Vlade?

– Zašto bismo hteli da rušimo ovu vladu? Ona radi na reformama koje i mi i MMF želimo da vidimo. Budimo logični – zašto bismo to radili? Kao što nema istine ni u tvrdnjama da lobiramo za smenu ministra Gašića, sa kojim sam, kao i sa njegovim prethodnicima, blisko sarađivao.

A imate li miljenike među srpskim ministrima? Pominju se Kori Udovički i Zorana Mihajlović?

– Moj posao nije da imam favorite, već da sarađujem sa ljudima koji vode ministarstva, ma ko oni bili.

NEKA VUČIĆ PROCENI TERMIN ZA IZBORE

MISLITE li da je sada pravo vreme za vanredne izbore?

– Premijer je postavio cilj da se poslovi EU integracija završe do 2019. Na njemu je da proceni kada je najbolji tajming za izbore, a da se progres ne zaustavi.

(novosti.rs)