Kobasice i slanina svrstavaju se u kancerogene materije!

slanina

U izveštaju koji će biti objavljen u ponedeljak prerađevine od mesa naći će se u istoj kategoriji kao cigarete, alkohol i azbest

U izveštaju koji će biti objavljen u ponedeljak prerađevine od mesa naći će se u istoj kategoriji kao cigarete, alkohol i azbest

BEOGRAD – Slanina, kobasice i ostale mesne prerađevine nalaze se na spisku namirnica koje izazivaju rak, a koji će uskoro objaviti Svetska zdravstvena organizacija.

Takođe, očekuje se da će se na spisku naći i crveno meso, koje je po nekim teorijama kancerogeno za ljude.

Važna i genetika

Američka vlada je još 2011. upozorila javnost na opasnosti od preterane konzumacije crvenog mesa, a u ponedeljak se očekuje i zvanična objava Svetske zdravstvene organizacije, po kojoj će se industrijske mesne prerađevine naći u istoj kategoriji sa cigaretama, alkoholom i azbestom.
– Ljudi koji konzumiraju velike količine ovakve hrane su u većem riziku od dobijanja raka želuca nego oni koji retko ili gotovo nikad ne jedu industrijski obrađeno meso – navodi se u saopštenju ove organizacije.

Načelnik gastroenterologije u KBC „Bežanijska kosa“ dr Nikola Milinić kaže da ove informacije ne predstavljaju veliku novost za stručnu javnost.
– Problem su materije, odnosno otpad koji se stavlja u ovakvo meso, a koje su zapravo kancerogene. Veliki problem predstavlja i dim, odnosno proizvodi koji su dimljeni. Jedino iznenađenje na ovom spisku je slanina – kaže Milinić i napominje da u dobijanju kancera veliku ulogu igra genetika, kao i da je u ishrani važna umerenost.

Poljoprivrednici zabrinuti

U ovom istraživanju navodno su prikupljeni podaci koji dokazuju povezanost mesa i mesnih prerađevina sa rakom želuca. Tim povodom poljoprivrednici i mesna industrija izrazili su veliku zabrinutost zbog mogućeg uticaja ovih izjava na prodaju crvenog mesa u budućnosti, pogotovo ako zaista bude proglašeno kancerogenim.

Veterinarski inspektor
STOČNA HRANA SADRŽI OTROVE

Veterinarski inspektor, doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić smatra da pravu opasnost predstavlja tov stoke, odnosno stočna hrana koja nije ispitana i koja često sadrži otrovne materije:
– Vrlo je važno sa čim je tretirana stočna hrana, jer ne sme da sadrži rezidue, teške metale, pesticide i herbicide. Takođe, stoka ne sme da se leči antibioticima i hormonima, a zdravstvene kontrole pri klanju moraju biti rigorozne. Najopasniji i najštetniji su zapravo ti aditivi koji izazivaju oboljenja

(kurir.rs)