ISPOVEST LEKARA KOJI SU LEČILI MALOG RADENKA „Tri puta smo ga oživljavali, ovaj slučaj nikada nećemo zaboraviti“

Analize koje su stigle u Institut za majku i dete, nakon smrti Radenka Nikodinovića, pokazale su da je gasna gangrena kod dečaka usledila zbog kombinacije tri bakterije, među kojima su klostridija perfrigens i entero bakterija.

doktor
Foto: pixabay.com

Iako su se lekari borili da spasu ruku Radenku, borba se na kraju pretvorila u spasavanje života. Tri puta je reanimiran u kratkom vremenskom periodu, ali nažalost bez uspeha.

– Katastrofalno je za nas kada ne uspemo da nekome spasimo život. Kao lekaru i čoveku ovo je jedan od smrtnih ishoda koje ću pamiti celog života. Sve se izuzetno brzo desilo. Dete se pre samo sedam dana povredilo. Nije bilo hroničan bolesnik, već je iz punog zdravlja postao životno ugrožen – priča za “Blic” dr Branislav Mojsić, načelnik anesteziologije u Institutu za majku i dete i jedan od članova tima koji se tri dana borio da spase Radenkov život.

Nakon što je zdravstvena inspekcija i stručni nadzor rađen u bolnici u Loznici, sada se proverava i stručni rad lekara u Institutu za majku i dete, a rezultati će biti poznati narednih dana.

Sa otečenom rukom, koja je bila potpuno bela i prstima koje nije mogao da pomera, Radenko je primljen u Institut za majku i dete u noći između četvrtka i petka.

– Rana je već tada neprijatno mirisala i to nam je bio znak da se radi o ozbiljnoj infekciji. Odmah je urađen skener, gde se videlo da između mišića i ispod kože ima dosta gasa, što nam je bio prvi znak da se radi o gasnoj gangreni. Odmah smo uzeli sve uzorke za laboratorijske analize, ali za rezultate je potrebno minimum 48 sati. Zato smo detetu dali najače antibiotike – objašnjava dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete.

Objašnjava da je svaka odluka o dečakovom lečenju donošena konzilijarno, i da je bilo angažovano toliko lekara, koliko je inače dovoljno da se zbrine 20 pacijenata.

– U toku noći smo uradili prvu operaciju kako bi krvne sudove na podlaktici i šaci oslobodili pritiska, jer je došlo do otežanog protoka krvi. Svemu tome uzrok je bio veliki otok. Tokom intervencije je ustanovljeno da ima i nekrotičnog tkiva, koje je otklonjeno. Na kraju smo uspeli da povratimo cirkulaciju – kaže dr Simić.

U međuvremenu, u saradnji sa KBC Zemun, dete se pripremalo za hiberbaričnu komoru, zbog čega mu je urađena još jedna intervencija. Naime, u bubne opne su mu ugrađene ventilacione cevčice kako bi mogao da podnese veći pritisak u hiperbaričnoj komori.

Po povratku iz KBC Zemun, urađen je ponovo CT angiografija gde je ustanovljeno da je veliki krvni sud podlaktice trombozirao, zbog čega je Radenko hitno operisan, kako bi mu izvadili taj tromb iz glavnog krvnog suda. Za sve je to bila kriva infekcija, odnosno toksini bakterije klostridije.

Međutim, u noći između petka i subote nastaju problemi na plućima, bubrezima i srcu.

– Bilo je potrebno da ga priključimo na aparat za veštačko disanje, jer su se pojavili problemi sa plućima, bubrezima. U tom periodu srčana radnja je bila dobra, ali smo očekivali da ćemo morati da se borimo za njegov život. Oko osam sati ujutru stanje mu se dodatno pogoršava. Oko 9 dolazi prvi put do zastoja srca. Uspeli smo da ga povratimo. Međutim, oko 9.20 dolazi do drugog zastoja srca i nakon reanimacije smo ga ponovo spasili, ali posle trećeg zastoja srca nismo uspeli da mu spasimo život i u 9.45 sam proglasio fatalni ishod – objašnjava anesteziolog dr Mojsić.

Roditelji su u Institut došli oko 10 sati, jer su se tako ranije dogovorili sa lekarima. Trebali su da sačekaju rezultate analiza i da se dogovore o nastavku lečenja.

– Umesto toga, timski smo saopštili roditeljima neprijatnu i tešku vest – teška srca prepričava dr Mojsić.

Analize koje su dobili nakon Radenkove smrti, samo su potvrdile da se radi o gasnoj gangreni. Međutim, svi uzorci poslati su u Niš, na super analizu, kako bi lekari saznali o kojim pod tipovima se radi.

– Gasna gangrena je teška infekcija, koja se javlja u područjima gde je bio zemljotres ili u ratnim uslovima. Infekcija se brzo širi u organizmu, napada vitalne organe i izazva sepsu – ističe dr Mojsić.

 

(blic.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close