Đurđevi stupovi: Grožđe rodilo posle tri veka

Djurdjevi-1

Bratstvo manastira Đurđevi stupovi širi svoju ekonomiju. Ponosni na voćnjak i vinograd, kao i na novu salu. Zvono na jednoj od kula biće dar iz Rusije

SA obnovom manastira Đurđevi stupovi u Starom Rasu – Novom Pazaru, zadužbine Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka i svetskog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska, bratstvo ove svetinje, sa igumanom ocem Gerasimom na čelu, obnavlja i gradi i pomoćne objekte potrebne za bolje funkcionisanje manastira koji svakodnevno posećuje veliki broj vernika i turista iz Srbije, regiona i celog sveta.

– Uz blagoslov i veliku pomoć vladike Teodosija i naše Eparhije raško-prizrenske, dokupili smo nekoliko hektara zemlje u okolini manastira i na njoj počeli da formiramo svoju ekonomiju. Za sada smo najponosniji na voćnjak i vinograd, tri veka u blizini manastira nije bilo grožđa, čak se mislilo da ovde ne uspeva, sada naše goste dočekujemo odličnim vinom iz naših podruma – priča iguman Đurđevih stupova otac Gerasim.

Pošto su uredili i proširili manastirski konak, sagradili su i takozvanu ekonomsku zgradu u kojoj imaju i veliku salu sa 500 mesta koja im je bila preko potrebna.

– Sve skupove sada možemo da organizujemo i po najlošijem vremenu i odjednom ugostimo po nekoliko autobusa vernika. Obnovili smo i reprezentativnu trpezariju kralja Dragutina, u kojoj ima mesta za sto gostiju, u toku je i obnova trpezarije ktitora manastira Svetog Simeona Mirotočivog (Stefana Nemanje), pod budnim okom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz pomoć države, obnovljena je i pristupna pešačka staza do manastira, još mnogo toga nam je u planu – ističe jeromonah Gavrilo, u manastiru zadužen za ekonomiju.

Kao i svi vernici u Starom Rasu, bratstvo manastira Đurđevi stupovi očekuje da budu nastavljeni i radovi na velikim kulama-stupovima po kojima je svetinja u srednjem veku, kad je sagrađena da bude simbol moći Nemanjine države i moći, nosila ime.

Kada će i da li će radovi na kulama biti nastavljeni ne zavisi od nas, već od stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a verovatno i od Uneska. Mi jedva čekamo da zvona sa velikih kula (stupova) ponovo, kao nekada, pozovu vernike u Deževskoj i Raškoj dolini na molitvu. Jedno zvono, na jednoj od kula, biće poklon iz Rusije – ističe otac Gerasim.

Naglašava da je u toku i otkup velikog zvona, teškog više od tri tone, koje će biti postavljeno na posebnom zvoniku u manastirskoj porti. Polovina zvona, vrednog 37.000 evra, već je otplaćena.

ZIDANjE KULA

KULE su sazidane do polovine, kako dalje ne znaju ni stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer ne postoje relevantni podaci i dokumentacija na osnovu kojih bi se kule dalje obnavljale. Ne zna se tačno ni kakvi su bili završeci kula, a svako zidanje na osnovu nečije predstave o njima bilo bi suprotno osnovnim principima zaštite, konzervacije i restauracije spomenika kulture – smatraju stručnjaci. Vernici se ipak nadaju da će se naći rešenje i da će kule (stupovi) uskoro ipak krenuti u visinu, sve do kupole…

(Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close