DEVIJANTNI ZAKON: Upali nam u kuću, branio sam porodicu, a zaradio pritvor!

Hapšenje

Davor Zoljan (33) koji se u svojoj kući u Staroj Pazovi sukobio sa osmoricom mladića, već dva meseca nosi nanogvicu. Upali, počeli da prete, udaraju, nasrću na ukućane…

DAVOR Zoljan (33) iz Stare Pazove, nadomak Beograda, već dva meseca je u kućnom pritvoru, jer je želeo da zaštiti svoju porodicu, trudnu sestru i sebe! Dobio je nanogvicu, a osmorica napadača koja su upala u njegov dom juna prošle godine, puštena su na slobodu. Protiv samo jedog od njih vodi se istraga zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja!

Sve je počelo 18. juna ove godine kada je Davor u svojoj kući organizovao ručak za petnaestak članova svoje porodice. Povod je bio njegov rođendan.

– U dvorištu smo napravili kotlić i veselili se – priča Davor za „Novosti“. – U jednom trenutku mi je zazvonio telefon. Pozvao me je čovek sa kojim sam ranije bio u sukobu, ali smo u međuvremenu izgladili odnose. Tražio je da izađem napolje i dođem za 15 minuta na lokaciju koju mi je odredio. Odbio sam.

Dvadesetak minuta kasnije, međutim, usledio je pakao. U dvorište kuće porodice Zoljan upala su njih osmorica. Krenula su da prete Davoru, uzvikivali su da će ga ubiti, nasrtali su na njega, četvoro mališana, od dve do šest godina počeli su da vrište…

– Pozvao sam ih da sednemo unutra, da ne remetimo ostale i da popričamo na miru, jer mi nije bilo jasno šta hoće – navodi ovaj nekadašnji prvak Srbije u tenisu koji se dugo godina bavio manekenstvom, a imao je i svoju tenisku školu. – Čim smo ušli unutra počeli su da me udaraju, a jedan od njih je izvukao pištolj i krenuo da preti. Pokušao sam da smirim situaciju i tada sam čuo vrisak sestre Sandre, koja je bila u šestom mesecu trudnoće. Vikala je da ostave našeg oca na miru.

Davor se tada bacio na jednog od napadača i uspeo je da mu otme pištolj. Otrčao je do mesta sa kog je dopirao sestrin vrisak. Ona je stajala iza njihovog oca, a jedan od napadača je vitlao oružjem.

– Svom snagom sam se bacio na njega i doviknuo jednom od komšija da pozove policiju – priča nam Davor. – Udario sam ga nekoliko puta. On je ostao da leži. Ostali napadači su izašli iz dvorišta, seli u automobile i otišli. Ubrzo je stigla policija. Samo nekoliko minuta kasnije oni su se ponovo vratili i kolima uleteli u dvorište. Pretili su da će me ubiti, osakatiti… Sve su to slušali policajci.

Obavljen je uviđaj, a u jednom automobilu, kojim su se dovezli napadači, policija je pronašla i pištolj sa metkom u cevi. Mladića, koji je sedeo na njemu, bukvalno su podigli i pronašli oružje. Drugi pištolj je zatečen na licu mesta.

Tu, međutim, nije bio kraj mukama za ovog nekadašnjeg sportistu. Izjave su u policiji dali svi akteri tuče, a saslušani su i njegovi roditelji, sestra, prijatelji… Svi osim njega.

– Čekao sam poziv da odem da dam izjavu – priča Davor. – Sredinom prošlog meseca na vrata mi je došla policija i uhapsila me. Kažu, bio sam u bekstvu?! Kako u bekstvu kada sam sve vreme u kući, pitam ih. Oni kažu da je takva naredba tužioca.

Da zlo bude veće, Davor Zoljan tada saznaje i da je pištolj od napadača „pripisan“ njemu, kao da je on držao oružje u nelegalnom posedu. Sada se protiv njega vodi istraga zbog nanošenja lakih telesnih povreda (jer je istukao jednog od napadača), nezakonitog držanja pištolja, kao i izazivanje opšte opasnosti, jer je navodno pucao.

 

– Da su uzimali DNK sa tog pištolja, videli bi da nema samo mog traga već i od napadača, jer sam mu ja oteo pištolj – navodi Davor. – Oružje nije potezano, ali oni tvrde da jeste. Ruke su mi vezane od tolikih laži i podmetanja.

Posle incidenta, istraga je pokrenuta samo protiv jednog napadača i to zbog oružja, kao i protiv Davora, koga su napali u njegovoj kući. Ipak, pritvor je dobio samo on!

– Smem da se krećem po kući i do pola dvorišta – navodi ovaj mladić. – Nemam nikakvo obezbeđenje, a napadači mi i dalje prete. Molio sam tužioca da mi ukinu pritvor, ali su odbili. Zbog svega imam i poslovne probleme jer ne mogu da se pomeram nigde. Nude i nagodbu, ali takvu po kojoj sam ja kriv. Novčani iznos stalno uvećavaju. Samo želim da se ovo što pre završi.

ODŠTETA

ZATO što je nevin proveo u pritvoru devet i po meseci Davor Zoljan je pre nekoliko godina dobio presudu i obeštećenje od četiri hiljade evra. Ovih dana taj novac treba da mu stigne. Sada sumnja da je sve izrežirano i da se namerno oteže sa njegovim slučajem.

– Advokat mi je preneo da će mi tužilaštvo dati mogućnost da se nagodim uz kaznu od 400.000 dinara, ako priznam da sam kriv – kaže nam Davor. – Uz sudske troškove to je taman toliko koliko treba da mi isplate odštetu. Prete mi i novim prijavama.

SIGURNOSNE KAMERE

Veći deo ovog događaja, od nasilnog ulaska u njegovu kuću do same tuče i incidenta, snimile su i njegove sigurnosne kamere. Već četiri meseca je snimak u tužilaštvu. Davorov advokat još nije dobio da ga vidi.

– Namerno se odugovlači jer tu nema montiranja i sve se vidi – tvrdi Davor Zoljan. – Njima, međutim, odgovara da ja budem u pritvoru.

 

(novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close