DANAS JE SLAVA SVIH LOVACA: Sveti Evstatije, vojskovođa koji nije uvek bio HRIŠĆANIN

evstatije
Foto: xristianos.gr

Od trećeg veka po Hristovom rođenju do danas, njegovo ime se izjednačavalo sa velikomučeništvom i zaštititnikom lovaca

Svetac Jevstatije Plakida, ili Sveti Evstatije, zaštitnik je lova, tako da vernici SPC i lovci pravoslavnih zemalja ovaj dan obeležavaju kao svoj najveći praznik.

Mnoga lovačka udruženja u zemlji na svečani način svake godine proslavljaju ovog sveca, za koga nalazimo da se u mladosti zvao Plakida, i da je živeo od 70 – 120 godine posle Hristovog rođenja, u Rimu.

Bio je strastveni lovac i najveći rimski vojskovođa u vreme cara Tita i Trajana.

Legenda kaže da, polazeći jednom u lov na hrišcanski praznik Veliki petak, naiđe u šumi na jelena. Božijom pomisli pojavi se svetao krst među rogovima jelena i dođe mu glas gospodnji pozivom da ode svešteniku hrišćanskom i da se pokrsti.

Plakida pojavom posluša, ode i pokrsti se, zajedno sa ženom i dva sina. Na krštenju dobi ime Jevstatije. Nakon toga se vratio ponovo u šumu na isto mesto gde mu se pojavio jelen, te i kleknuvši zahvali Bogu što ga je priveo Hristovoj istini. U taj čas ponovo je čuo tajanstven glas koji mu predreče njegovo stradanje.

Tada je on tajno napustio Rim sa svojom porodicom i premestio se u Egipat, gde je maskiran proveo petnaest narednih godina.

Ipak, pred kraj vladavine cara Trajana, usledio je napad varvara na Rimsko carstvo i car je poslao dva oficira po čitavoj državi da potraže vojskovođu Plakida. Božijom pomoći ga pronađe u Egiptu i dovede u Rim. U međuvremenu, car Trajan je umro a na presto carstva je dosao car Andrijan. Kada pozva car vojvodu Plakidu da prinese žrtvu, on reče da je Hrišćanin i car ga odmah stavi na muke i kad mu zveri ne učiniše ništa, car ga zajedno sa ženom i sinovima baci u telo usijanog metalnog vola. Trećeg dana izvadiše njegovo telo mrtvo, ali čitavo i nepovređeno, tako da nijedna dlaka na njihovim glavama nije nedostajala, i sahraniše ga po hrišćanskim običajima.

Od trećeg veka po Hristovom rođenju do danas, njegovo ime se izjednačavalo sa velikomučeništvom i zaštititnikom lovaca.

(Telegraf.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close