Danas bi svaka žena trebala otići u crkvu i izgovoriti ovu molitvu: Božja milosnica moli za nas!

Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići

molitva
Foto: Fonet/AP

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetoj Haritini, ranohrišćanskoj mučenici i svetiteljki iz 3. veka.

Bila je siroče, a u detinjstvu ju je usvojio izvesni Klaudije, ugledni čovek i hrišćanin koji ju je od malena vaspitao u toj veri. Legenda kaže da je Haritina bila smerna, poslušna i ćutljiva devojka koja je još u ranoj mladosti rešila da postane Hristova nevesta.

Negde u to vreme car Dioklecijan je naredio veliki progon hrišćana u kome je i Haritina, iako veoma mlada, uhapšena i izvedena pred sudiju. Nakon što je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, Haritina je strašno mučena – ošišali su joj kosu i po glavi posuli žar, a zatim vezali za točak koji su dželati okretali. Međutim, devojka je ostala živa, pa je sudija naredio da se baci u more.

Na veliko čuđenje svih, Haritina je iz vode izašla nepovređena, ali ovo nije bio kraj njenih muka. Pakosni sudija, videvši svetiteljku živu, posla na nju grupu mladića kako bi je obeščastili i tako joj poljuljali veru u Boga. Predanje kaže da je tada, videvši da ne može da se spase, Haritina klekla i pomolila se i nakon toga umrla pre nego što ju je ijedan od napasnika i dotakao.

Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka i žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje.

Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

„Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.“

(dnevno.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close