Da li biste promenili veroispovest zbog partnera? Muškarci i žene u Srbiji ne misle isto

dzamija-crkva-buda-par-koji-se-ljubi
Foto: Pixabay.com

Zbog toga što u Bibliji piše „ne biraj bračnog druga druge vere“, pravi, aktivni vernik nikada neće tražiti ljubav kod pripadnika druge konfesije.

Pad prirodnog priraštaja, hlađenje verskih osećanja i migracije muslimanskog stanovništva, samo su neki od razloga za smanjenje broja hrišćanskih vernika u Evropi, a na ovu listu može da se upiše i promena verosipovesti zbog ljubavi!

Brojni su primeri onih koji su zbog ličnog uverenja, ali i zbog budućeg bračnog partnera, izabrali da islam stave ispred pravoslavlja ili da baptizam zamene za budizam.

Verski analitičar Draško Đenović za Telegraf kaže da je nepoznat podatak koliko je vernika u Srbiji koji su promenili religiju, ali se zna da se u mešovitim brakovima pravoslavke/ca i katolika/kinje, katolici ti koji najčešće menjaju veru.

U takvim brakovima najčešće dolazi do takozvanog utapanja.

Njihova deca na kraju završe u pravoslavnoj crkvi, ali se ne izgubi samo ta naredna generacija, već i supružnici postanu deo crkvenih praksi kao što su krštenje i pričest – objašnjava on i naglašava da žene češće menjaju veru, baš kao što po tradiciji olako promene i prezime.

Ipak, kako dodaje, zbog toga što u Bibliji piše “ne biraj bračnog druga druge vere”, pravi, aktivni vernik nikada neće tražiti ljubav kod pripadnika druge konfesije.

Ni pravi musliman i muslimanka nikada neće tražiti partnera van islama. Neće ih ni pogledati! – objašnjava Đenović i za kraj navodi da su povodi za promenu veroispovesti lična ubeđenja, stupanje u brak, ali i obezbeđivanje vize.

Što se konfesionalne strukture u Srbiji tiče, prema popisu sprovedenom 2011. godine, 85 odsto stanovništva pripada pravoslavnoj veri, katolici sa oko pet odsto građana nalaze se na drugom mestu, dok su muslimani na trećem mestu sa udelom od svega tri posto u ukupnoj populaciji.

 

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close