Brutalne reči ovog stranca o svima nama udaraju u srž: Otvoreno pismo Rumuna podelilo Srbiju

rumunija-reći
Foto: Pixabay

Dok se moja zemlja, Rumunija, povijala pod najslabijim vetrićem, Srbi su stajali prave kičme i visoko podignute glave – piše jedan Rumun

Rumun, koji se potpisuje kao Dan Dragan, na popularnon forumu Quora, odgovorio je na pitanje jedne Nine, koju je zanimalo šta stranci zaista misle o Srbiji.

Pismo prenosimo u celosti:

Divim se Srbima i zavidim im. Evo i zašto… Dok se moja zemlja, Rumunija, povijala pod najslabijim vetrićem, Srbi su stajali prave kičme i visoko podignute glave, uprkos tome što su obe naše zemlje imale prilično slabe šanse u borbama protiv Turaka, Nemaca i Rusa.

Srbi vole svoju zemlju i bore se na nju, a mi na našu, kad god možemo, okačimo znak “na prodaju”. Srbi imaju živu nacionalnu kulturu, a naša je postala miks najgorih stvari koje Zapad i Orijent mogu da ponude.

Kada je počeo Prvi svetski rat, Austrijanci su svoje najjače trupe usmerili ka Srbiji i to u mnogo većem broju. Srbi su im uzvratili udarac tako snažno da su Austrijanci cvileći otrčali kod Nemaca po pomoć. Kada je Rumunija ušla u rat, učinili smo to jer smo mislili da su Austrijanci desetkovani i napali smo njihovih trorazrednih 100 hiljada vojnika sa naših najboljih pola miliona. Međutim, uzvratili su nam i, uz pomoć Nemačke, okupirali veći deo Rumunije. Uglavnom zanemarujemo taj trenutak naše istorije, ne rado ga se sećamo.

pismo-
Foto: Pixabay

Da stvar bude još gora – od svih zemalja sa kojima se Rumunija graniči, Srbija je jedina koja nas nikada nije napala. To je ono što oni nazivaju “istorijskim prijateljstvom”, koje traje stotinama godina. Kada je NATO bombardovao Srbiju tražili su rumunske vojne baze. Naša tadašnja vlada je išla protiv nacionalnih osećanja i mišljenja (“Rumuni su često glupi”, tada je rekao rumunski ministar inostranih poslova) i dozvolila je da kod nas sleću avioni NATO koji su bombardovali Srbiju.

Izvinjavam se u ime svoje nacije našim prijateljima, Srbima.

Svestan sam toga da, ako se ikada ruski tenkovi skotrljaju na nas, mi možemo da računamo na pomoć Srbije, jer smo mi dve male, siromašne, ogorčene nacije koje će pomagati jedna drugoj, umesto da pomoć tražimo od zemalja koje ne mogu ni da nas pronađu na mapi sveta.”

 

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close