Bojler kao bomba: Građani, OPREZ

opasnost
Foto: Printskrin/Youtube/EcosVitez, Wikipedia/Batholith, uryan, Promo

Potencijalna bomba u stanu, smrtonosna zamka iz kupatila, samo su neki od zastrašujućih sinonima za aparat bez kog nijedno domaćinstvo ne može – bojler

POTENCIJALNA bomba u stanu, smrtonosna zamka iz kupatila, samo su neki od zastrašujućih sinonima za aparat bez kog nijedno domaćinstvo ne može – bojler. Učestali incidenti sa ovim uređajem, koji su nedavno odneli nekoliko života, stvaraju strah kod stanovništva, međutim, stručnjaci ističu da je i bojler bezbedan ako se njime pravilno rukuje. Jedno je sigurno – mora se isključivati prilikom tuširanja!

Neispravni uređaji, nedovoljno dobro uzemljenje i nemar ljudi prilikom tuširanja mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

– Sve počinje od uzemljenja – jasan je Mile Jovanović, električar. – U stambenim zgradama se radi po propisima, pa radnici imaju stručni nadzor, što je veoma bitno. Kada pukne obloga koja štiti grejač u bojleru, tada nastupa uzemljenje, koje nas zaštiti od strujnog udara tako što nam “izbaci” osigurač. Međutim, kada je osigurač menjan “na svoju ruku”, eto još jednog problema.

Mali znaci koji pokazuju da bojler nije sasvim ispravan i da treba pozvati stručno lice su kapljanje, šuštanje vode u kazanu, kao pred vrenje na ringli, ili neispravan termostat.

– Čim čujete šuštanje, to znači da se nataložio kamenac, voda u bojleru ne sme da vri. Kada je bojler uključen, treba isključiti grejalice, kalorifere, fen za kosu – savetuje majstor Mile.

Dugme termostata nikada ne treba podešavati tako da bojler zagreva vodu do maksimuma. Tada se oko grejača stvara više kamenca.

KADA UKLjUČITI

STALNO uključen bojler, ili samo po potrebi, individualna je stvar. Ipak, stalno uključen aparat, bez nadzora, dovodi do potencijalne opasnosti ukoliko neki, ili svi sigurnosni uređaju otkažu.

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close