Beogradom cirkuliše virus koji plaši čak i lekare: Zato su stalno sa maskom preko lica

doktor
Foto: pixabay.com

Ima povećanog broja pacijenata i sami lekari su na udaru

Domovi zdravlja u Beogradu poslednjih dana zauzeti su prijemom pacijenata koje muče temperatura, kašalj, dijareja i povraćanje – nekada i do 20 puta tokom noći.

Prvi signal da ste zaraženi virusom od koga masovno oboljevaju čak i lekari, jeste povećano curenje nosa.

– U poslednje vreme se javlja veliki broj ljudi. Uglavnom su to respiratorni problemi, odnosno problemi gornjih disajnih puteva – kaže dr Dejan Jonev, pedijatar DZ ”Čukarica” u izjavi za Blic..

Prema njegovim rečima, sve počinje od slivanja sekreta iz nosa u ždrelo, što se manifestuje kašljem.

Kašalj je najjači uveče i ujutru prilikom buđenja. Praćen je i temperaturom, uglavnom ne višom od 38,5 stepeni – poručuje dr Jonev i dodaje da je ova vrsta virusa praćena glavoboljom, gubitkom apetita i malaksalošću.
Međutim, pored respiratornog, Beogradom vlada i stomačni virus čiji su simptomi daleko neprijatniji.

– Roditelji su se žalili kako im deca povraćaju i do 17-18 puta tokom noći. Čak i kada nemaju šta da izbace iz stomaka, imaju mučninu. Ako uzmu bilo kakvu tečnost, čak i u minimalnim količinama, odmah je povrate – priča dr Jonev, dodajući da ovo učestalo povraćanje traje dva, a kompletan oporavak do deset dana.

Dr Dragana Trifunović Balašević, direktor DZ “Zvezdara” potvrđuje da ima povećanog broja pacijenata, ali kaže da su zbog kontakta za bolesnima, i sami lekari na udaru virusa.

– Mnogi se žale na stomačne i respiratorne probleme. Dosta mojih kolega se takođe razbolelo, tako da smo počeli da dolazimo sa zaštitnim maskama preko ustiju – dodaje dr Trifunović Balašević. Ona naglašava da je najbitnije da se unose velike količine tečnosti i vitamin C u organizam, te da se izbegavaju mesta sa velikim brojem ljudi.

 

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close